Varsler ekstrem pollenspredning

Pollensesongen er i full gang, og det er ventet ekstrem spredning av pollen i helgen. Norges Astma- og Allergiforbund sier at kan bli ille for allergikere.

Pollen sprer seg ekstra kraftig i år

PLUTSELIG: Det kjappe værskiftet fra kuldeperiode til sommervarme gjør at bjørkepollen spres nærmest eksplosivt.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Bo Gleditsch

ADVARER: Assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Bo Gleditsch sier at mange vil slite med allergien i helgen.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Hvis du har pollenallergi så vil du dessverre slite denne helgen, i hvert fall i osloområdet, sier assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Bo Gleditsch.

I helgen er det ventet sommertemperaturer over store deler av Sør-Norge, samtidig som bjørkeblomstringen er på sitt høydepunkt. Det raske skiftet fra en kuldeperiode til sommervarme, gjør at spredningen av pollen blir mer eksplosiv.

Pollenvarselet fra Norges Astma- og Allergiforbund varsler ekstrem spredning på Østlandet. Ifølge pollenanalytiker Hallvard Ramfjord kan også spredningen bli ekstrem på deler av Sørlandet.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker

ANBEFALER Å RØMME: Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord tipser allergikere om dra nordover i helgen fordi der har ikke pollensesongen startet ennå.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Erfaringen de siste ti årene er at det er mest spredning av bjørkepollen i Oslo, ytre Østlandet, Kristiansand-området og Sørlandet. Jo lenger nord du kommer, jo mindre pollen er det, forteller Ramfjord.

Råd for å minske allergisymptomene

Bjørkepollensesongen varer i cirka tre uker og vil være over rundt 17. mai. Ramfjord og Norges Astma og Allergiforbund har rådene klare for dem som er allergiske:

* Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

* Ikke sov med vinduet åpent. Må du ha vinduet åpent, bør du bruke en form for beskyttelse foran vinduet som fanger opp pollen.

* Det finnes filtre man kan feste i lufteanlegget i bilen som hindrer pollen i å komme inn i bilen.

* Ikke heng klær til tørk ute.

Reis fra pollenet

Er du veldig allergisk og rett og slett vil rømme fra bjørkepollenet, så er løsningen å dra oppover og nordover. På fjellet er nemlig ikke bjørkepollensesongen i gang enda.

– Vi har en målestasjon på Geilo, og blomstringen har ikke startet i fjellet ennå, sier Hallvard Ramfjord.

Det er først når pollensesongen er over på Østlandet, rundt 20. mai, at den starter på fjellet.

Men hvis du biter tennene sammen og holder ut, er det lysning i neste uke. Da synker temperaturen og da vil også spredningen av pollen bli mer moderat.

– Det vil gå ned igjen. Alt er væravhengig. Men med mindre det blir kuldegrader igjen, vil det fortsatt bli spredt pollen, bare ikke i samme tetthet som i helgen, sier Gleditsch.