NRK Meny
Normal

Varm og nær konge

- Kong Harald er et varmt og nært menneske og folk føler seg vel i hans selskap. Det trengs, for man er jo gjerne litt svett i håndflaten når man møter kongen. Det sier journalist og kongebokforfatter Per Egil Hegge. 

Det flagges på slottet
Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Kong Harald skal ha sagt at han egentlig ikke liker så veldig godt å feire bursdagen sin, men Per Egil Hegge vil ikke si at kongen ikke er noe festmenneske for det.

- Men han synes vel at det blir litt mye offentlig ståk. Han er jo et veldig privat menneske, eller forsøker ihvertfall. Han er jo midt oppe i en jobb som ikke gir det beste utgangspunktet for det. 

Kong Harald fyller 70 år.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ingen planer om å gi seg 

Kong Harald viser ingen tegn til å ville gi seg, selvom han i dag fyller 70 år.

Per Egil Hegge tror det blir med Harald som det var med Haakon og Olav; at de holder det gående til det er slutt.

- Det er jo som et familievalgspråk. En konge er enten frisk eller så er han død, kommenterer journalisten og kongebokforfatteren.

- Dessuten ser han jo ut til å være i veldig bra form nå. Han trives helt åpenbart i jobben, det kan man se.

Godt oppdatert 

Kong Harald er er jo født til jobben sin, men hvilket yrke ville han valgt hvis han sto fritt?

Hegge tror at han ville svart som sin far; yrkesoffiser.

- Vi glemmer gjerne at han har krigsskolen. Men han har et ukentlig møte med en av de øverste militære sjefene og er hele tiden oppdatert på hva som skjer i Forsvaret.

Kongen er også interessert i utenrikssaker og har også et møte i uka med utenriksministeren. Så han er nok bedre oppdatert enn de aller fleste av oss, forteller Hegge.  

Nær og varm 

Per Egil Hegge
Foto: NRK

Kong Olav, Haralds far, ble kalt folkekongen. Per Egil Hegge tror kong Harald har en nokså parallell posisjon hos folket. Kanskje folk føler en enda større nærhet til dagens konge.

- Olav var på mange måter en engelsk aristokrat, mens Harald var den første tronarving i Europa som gikk på vanlig folkeskole. Det var ikke noe opplagt valg i 1945.

Kongeparet har også den egenskapen at folk føler seg vel i deres selskap.

- Og det er vel ikke akkurat noe man lærer på yrkesskolen for konger, spøker Hegge.

Ifølge Hegge merker man dette med en gang.

- Alle er nok, ihvertfall var jeg det, litt svett i håndflaten når du skal treffe kongen. Men denne avslappede stemningen, følelsen av at du er velkommen, den formidler de med en gang.