Varingskollen på lokale hender

I dag overtok Hakadal Idrettslag Varingskollen Alpinsenter i Nittedal. Lokal entusiasme, dugnadsinnsats og tilgang til spillemidler skal snu røde tall til overskudd.

Varingskollen

OVERDRATT TIL IDRETTSLAGET: Representanter for Hakadal Idrettslag (fra venstre Petter Tveøy, Bjørn Erik Graff, Truls Klokkerud og Per Ole Thorsen) overtok mandag Varingskollen fra Oslo Snowparks A/S ved Thor Johan Furuholmen (fra høyre) og Espen Bengston.

Foto: Olav Juven / NRK

– Dette er en stor dag og begynnelsen på en ny epoke for et landemerke og en institusjon i Hakadal i over femti år, sier leder i Hakadal IL, Per Ole Thorsen.

Etter flere år med underskudd valgte eieren Oslo Snowparks A/S i vinter å kaste inn håndkleet og legge skisenteret ut for salg.

Fare for nedlegging

En stund var det en reell fare for at Varingskollen ville stenge for godt da strømmen til skiheisene ble slått av ved sesongslutt. Mange i Nittedal pustet lettet ut da Oslo Snowparks og Hakadal Idrettslag inngikk en intensjonsavtale om overtagelse i mai, og nå har alle brikkene falt på plass.

Barn i Varingskollen

HÅND I HÅND: For barn og unge i Nittedal ville stengning av Varingskollen vært et stort tap.

Foto: Olav Juven / NRK

– De siste månedene har vi jobbet knallhardt for å skaffe finansiering og nok støtte til å overta, sier Per Ole Thorsen.

– Vi er et lite idrettslag, et breddeidrettslag som primært driver idrett for barn og unge. Men vi har hatt et sterkt ønske om å bevare drift her, både for våre egne medlemmer og for folk flest, sier han.

Berømmer engasjementet

Den tidligere eieren Oslo Snowparks valgte å kvitte seg med Varingskollen etter noen år med underskudd for å konsentrere seg fullt og helt om Oslo Vinterpark i Tryvann og Wyller.

Salg av Varingskollen

BERØMMER ENGASJEMENTET: Espen Bengston i Oslo Snowparks (t.h) synes det er litt vemodig, men veldig hyggelig å selve Varingskollen til Per Ole Thorsen og Hakadal Idrettslag.

Foto: Olav Juven / NRK

– Når det valget var gjort, var det et drømmescenario å selge til Hakadal Idrettslag og se det engasjementet som har vært her i bygda, sier daglig leder Espen Bengston i Oslo Snowparks.

Hvilke forutsetninger har de for å drive med overskudd som dere ikke har?

– Ved at de er et idrettslag har de tilgang til å søke om spillemidler. De har også lettere tilgang til dugnadsarbeid, samtidig som de har en lokal forankring som er veldig positivt for et lokalt anlegg som dette er, sier Bengston.

Må åpne tidligere

Et viktig virkemiddel for å snu den negative økonomiske trenden er at flest mulig av bakkene åpner så tidlig som mulig. Og mens mandagens pressetreff pågikk, dundret lastebiler forbi med jord og stein for bygge opp det som skal bli hopp og andre elementer i terrengparken.

Varingskollen

HOPP OG RAILS: Terrengparken i Varingskollen er anerkjent langt utenfor Nittedals grenser.

Foto: Oslo Snowparks A/S

– Vi fyller opp mer masse særlig i terrengparken slik at vi evner å åpne den tidligere og med mindre kunstsnø. Og så handler det om mer effektiv snøproduksjon.

– Men det handler også om sterk og god markedsføring. Vi tror det er store muligheter for å trekke flere skientusiaster og familier hit både hverdag og helg ved god markedsføring, sier klubbformann Per Ole Thorsen.

Kjøpesummen for Varingskollen er på 4,5 millioner kroner. Den finansieres blant annet gjennom støtte fra en sparebankstiftelse og gjennom lånegarantier fra Nittedal kommune.

Stolheis i Varingskollen

DRØMMER OM STOLHEIS: Varingskollen var utstyrt med noe så moderne som stolheis da anlegget åpnet i 1962. Den forsvant i en storbrann i 1969, men drømmen er på sikt å få stolheis tilbake.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix