NRK Meny
Normal

Varetekstfengslet i fire uker

Begge de to pågrepne etter Aker Brygge-skytingen er varetektsfengslet i fire uker, de to første ukene i full isolasjon.

Advokat Vidar Lind Iversen og politiadvokat Sjak R Haaheim
Foto: Morten Holm / Scanpix

Bare én av de to mennene som er siktet for drapsforsøk etter skytedramaet på Aker Brygge i Oslo søndag har latt seg avhøre av politiet.

- En av de siktede har ikke ønsket å la seg avhøre av politiet, sa politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt til NTB like før de to siktede ble framstilt for varetektsfengsling i dag.

De to er siktet for drapsforsøk, men politiadvokat Sjak R. Haaheim sier til NTB at siktelsen fortløpende er under vurdering og kan bli endret.

Begge de to ble i ettermiddag varetekstfengslet i fire uker, hvorav to uker er i full isolasjon.

Lukket for pressen

De to er medlemmer av B-gjengen, og politiet mener de to var på flukt til Sverige da de ble tatt klokken 01.40 natt til torsdag.

Politihelikopter og store politistyrker ble satt inn i aksjonen som natt til torsdag førte til pågripelse av to i Skjeberg i Østfold..

Fengslingsmøtet torsdag ble lukket for pressen. De viktigste dokumentene i saken er klausulert, og forsvarerne til de to siktede ønsket ikke å uttale seg om saken til pressen.

Advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarer den eldste av de to pågrepne, en 27 år gammel mann, bekrefter overfor NTB at hans klient er avhørt av politiet.

Han ønsker ikke å fortelle hva klienten har sagt i avhør, utover at han ikke erkjenner straffskyld.

Ønsker kontakt

Politiinspektør Terje Kristiansen sier politiet er interessert i å komme i kontakt med publikum som befant seg på Aker Brygge under skytingen søndag, dersom de har tatt bilder eller video av dramaet.

I tillegg til de to pågrepne hovedmistenkte befant det seg ytterligere to personer i bilen da politiet slo til. De to er siktet for å ha bistått de to hovedmistenkte med å rømme til utlandet.

- De to skal avhøres torsdag, og vurderes framstilt for varetektsfengsling lørdag, sier Terje Kristiansen til NTB.

De to hovedmistenkte satte seg til motverge da politiet slo til mot fluktbilen natt til torsdag. De låste dørene og nektet å gå ut av bilen da de ble stanset av politiet.

Politiet måtte knuse bilrutene før de ga etter for politiets overmakt.

De pågrepne var ikke bevæpnet, og politiet har heller ikke funnet våpen i bilen.

Penger og andres pass

Derimot fant politiet et større pengebeløp og to pass som ikke tilhørte de to hovedmistenkte.

- Dette er bakgrunnen for at vi regner det som mer sannsynlig at de var på vei ut av landet for å unndra seg straffeforfølgelse, sier politiadvokat Haaheim til NTB.

Han sier politiet er nødt til å holde kortene tett til brystet, blant annet fordi to av de hovedmistenkte fortsatt er på frifot.

Haaheim vil ikke røpe om politiet nå leter etter de to i utlandet.

- Det jeg kan si, er at de vil bli tatt. Deres dager i frihet er talte, sier politiadvokat Haaheim til NTB.