Hopp til innhold

Varebilfirmaer jukset med skatt, trygd og lønn

De frakter flatskjermer og matvarer hjem til deg, men en del av dem brøt loven, viser en ny rapport.

Storkontroll av varebiler i Bergen

En del varebilfirmaer jukser med skatt og trygd, ifølge en rapport. Kontrollen på bildet har ikke noe med denne rapporten å gjøre.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Jeg tror mye skyldes prispress. Kunder skal stadig ha billigere transport, som medfører ulovligheter. Folk må jobbe mer for mindre, rett og slett, sier Rune Hagen.

Han jobber i post- og transportselskapet Bring og er i gang med å laste kasser og esker inn i varebilen.

Rune Hagen

Rune Hagen i Bring.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Har du merket noe til disse lovbruddene i bransjen?

– Ja, jeg har jo sett noe av det, som ulovlig kjøring og mye last på biler.

Kuttet ut fast ansatte sjåfører

Blant 200 tilfeldige kontroller A-krimsenteret gjennomførte i Oslo og Akershus i fjor, fant de lovbrudd i 20 prosent tilfeller. Lovbruddene er blant annet skatteundragelse, trygdesvindel og brudd på lønns- og arbeidsvilkår.

De som ble kontrollert, var varebilfirmaer eller leietransport som blant annet driver hjemkjøring av tv-er, vaskemaskiner, møbler og dagligvarer.

Tidligere hadde gjerne butikkene egne sjåfører som fraktet varene hjem til deg. Nå er det vanligere at forhandleren avtaler med et transportfirma, som igjen bruker en underleverandør. Slike underleverandører har ofte bare noen få ansatte sjåfører.

– Ødelegger for andre

Ifølge rapporten «Arbeidslivskriminalitet i transportbransjen» er mangel på regulering av underleverandører en av årsakene til lovbruddene.

– Det er konkurransevridende og ødelegger for andre som driver seriøst innenfor bransjen, sier Olav Norheim, leder for A-krimsenteret.

Olav Norheim

Olav Norheim i A-krimsenteret.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Det er veldig alvorlig, sier Norheim.

A-krimsenteret jobber mot kriminelle forhold i arbeidslivet og består av folk fra Arbeidstilsynet, NAV, politiet, Skatteetaten, Oslo kemnerkontor og Tolletaten.

Følger opp

I 2015 avdekket politiet flere ulovlige innvandrere som kjørte budbiler for Bring, som er Postens datterselskap. Pressesjef John Eckhoff i Posten sier de følger opp transporten sin nøye.

John Eckhoff

John Eckhoff i Posten.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Vi følger opp med å sørge for at våre leverandører har god kultur og gode holdninger. Vi gjennomfører digital dokumentkontroll. Det er også viktig å ha gode rutiner, det å jevnlig følge opp våre leverandører er viktig, og det gjør vi, sier Eckhoff.

– Myndighetene kommer til å fortsette med kontroller. Dette er en bransje vi har kontrollert veldig mye. Vi vil fortsette å følge opp i forvaltningssporet blant annet, og gjør de grepene vi mener er nødvendig, sier Norheim i A-krimsenteret.