Tirsdag ettermiddag begynte det å brenne i restauranten i Soria Moria-bygget på Torshov i Oslo. Røykdykkere måtte bruke varmesøkende kameraer for å måle temperaturen inne i vegger og tak og på den måten finne brannen.
– Dette er den tredje brannen der innendørs grilling på restauranter har ført til brann i ventilasjonssystemet i Oslo det siste året. Likheten mellom dem er at personalet ikke har oppdaget brannen før det har gått lang tid, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo.
I desember ble restauranten på Nedre Foss totalskadet i en brann som senere viste seg å ha startet fra grillen i kjøkkenet. I april brant det i grillkjøkkenet til en restaurant på Sørenga.
Kan være vanskelig å oppdage
Når det oppstår brann i grillen i en restaurant er det ikke nødvendigvis slik at man ser flammene. Brannen kan oppstå i fettosen i ventilasjonsanlegget, uten at man legger merke til det.
– Når en føler at det er noe galt er det viktig at betjeningen ringer brannvesenet slik at vi får kommet med varmesøkende kameraer og avdekke om det faktisk brenner i ventilasjonsanlegget.
– På hvilken måte kan disse brannene oppdages?
– Det kan være unormalt mye røyk ut av pipa, røykfylt lokale, mye varme, at brannalarmen går. Det kan være tegn på at noe er galt, og det er bedre å ringe en gang for mye enn for lite, sier Lars Magne Hovtun i brannvesenet.
Hadde tåkekammer
Restauranteier Olaf Loly er overrasket over at det begynte å brenne i ventilasjonsanlegget i restauranten hans, fordi han har gjort flere tiltak for at dette ikke skulle skje. Blant annet har kjøkkenet et såkalt tåkekammer.
– Tåkekammeret gjør at dette her ikke skulle være mulig, sier Olaf Loly.
– Hva er et tåkekammer?
– Grillosen går gjennom en dusj med vann i et kammer før avtrekket, før den går ut i pipeløpet, sier Olaf Loly, restauranteier.
Onsdag ettermiddag kommer ventilasjonsfolk for å se på skadene og Olaf Loly venter også på rapporten fra brannvesenet.