Vanskelig å oppdage brann i grillkjøkken

De kjøkkenansatte oppdager ikke alltid brannene før det har gått lang tid. Gårsdagens restaurantbrann er den tredje i grillkjøkken i Oslo på noen måneder.

19. juli brant det i ventilasjonsanlegget over grillovnen på kjøkkenent til Soria Moria.

RØYKUTVIKLING: Det kom mye røyk ut fra en ventilasjonssjakt i Soria Moria-bygget.

Tirsdag ettermiddag begynte det å brenne i restauranten i Soria Moria-bygget på Torshov i Oslo. Røykdykkere måtte bruke varmesøkende kameraer for å måle temperaturen inne i vegger og tak og på den måten finne brannen.

Lars Magne Hovtun

Lars Magne Hovtun, brannvesenet.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Dette er den tredje brannen der innendørs grilling på restauranter har ført til brann i ventilasjonssystemet i Oslo det siste året. Likheten mellom dem er at personalet ikke har oppdaget brannen før det har gått lang tid, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo.

I desember ble restauranten på Nedre Foss totalskadet i en brann som senere viste seg å ha startet fra grillen i kjøkkenet. I april brant det i grillkjøkkenet til en restaurant på Sørenga.

Kan være vanskelig å oppdage

Når det oppstår brann i grillen i en restaurant er det ikke nødvendigvis slik at man ser flammene. Brannen kan oppstå i fettosen i ventilasjonsanlegget, uten at man legger merke til det.

– Når en føler at det er noe galt er det viktig at betjeningen ringer brannvesenet slik at vi får kommet med varmesøkende kameraer og avdekke om det faktisk brenner i ventilasjonsanlegget.

– På hvilken måte kan disse brannene oppdages?

– Det kan være unormalt mye røyk ut av pipa, røykfylt lokale, mye varme, at brannalarmen går. Det kan være tegn på at noe er galt, og det er bedre å ringe en gang for mye enn for lite, sier Lars Magne Hovtun i brannvesenet.

Hadde tåkekammer

Restauranteier Olaf Loly er overrasket over at det begynte å brenne i ventilasjonsanlegget i restauranten hans, fordi han har gjort flere tiltak for at dette ikke skulle skje. Blant annet har kjøkkenet et såkalt tåkekammer.

– Tåkekammeret gjør at dette her ikke skulle være mulig, sier Olaf Loly.

– Hva er et tåkekammer?

– Grillosen går gjennom en dusj med vann i et kammer før avtrekket, før den går ut i pipeløpet, sier Olaf Loly, restauranteier.

Onsdag ettermiddag kommer ventilasjonsfolk for å se på skadene og Olaf Loly venter også på rapporten fra brannvesenet.

Nedre Foss gård

Restauranten som brant den verneverdige Nedre Foss gård på Grünerløkka. Gården er fra 1802.

Foto: Nadir Alam / NRK