NRK Meny
Normal

Kalddusj for 26 000 Oslo-husstander

En lekkasje i fjernvarmeanlegget førte til en søyle med dampende, varmt vann som sto helt opp på taket på Blitzhuset i Oslo natt til tirsdag.

En vannlekkasje ved Blitzhuset i Pilestredet 30 førte til at en vannsøyle sto flere meter opp i lufta.

VIDEO: Se vannet stå flere meter opp av kumlokket ved Blitzhuset i Oslo sentrum.

– Vi tappet vann lenge, men det varme vannet kom aldri, sier Bjørn Riiser.

Han bor i et sameie i Pilestredet, og de sammen med nærmere 26.000 andre Hafslund-kunder våknet i dag til kun kaldt vann i kranene.

Vannlekkasje ved Blitzhuset i Oslo

FJERNET KUMLOKKET: Hafslund sier det er tydelig at det er hærverk som er årsaken til vannlekkasjen. På bildet ser man at kumlokket er fjernet og en TV er kastet ned i kummen der lekkasjen startet.

Foto: Hafslund

Årsaken var en lekkasje i Pilestredet 30 i Oslo sentrum. Politiet fikk melding om lekkasjen like før klokken 01.30.

– Da vi kom til stedet sto det en vannsøyle opp fra et kumlokk, som var så kraftig at den gikk helt opp på taket, og det er høye blokker i dette området, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, Gjermund Stokkli til NRK.

– Det var en del hvit røyk og damp, og det viste seg å være varmtvann fra fjernvarmeanlegget som går under bakken der, som var årsaken til lekkasjen.

26.000 kunder berørt

Klokken 07.45 stod fortsatt vannsøylen opp av kumlokket. I 10-tiden hadde Hafslund isolert skaden og startet med reparasjonene i Pilestredet.

– Rundt 400.000 liter vann har rent ut. Nå skal vi reparere skadene, fylle på vann og justere temperaturen, sier Truls Jemtland, informasjonssjef i Hafslund varme.

26.000 husstander og næringslokaler i Oslo sentrum var berørt av vannlekkasjene og hadde bare kaldt vann tirsdag formiddag, mens like etter 16.00 var det 3.000 husstander igjen uten varmt vann i kranene.

Ved 17-tiden hadde alle Oslo-beboere fått igjen varmtvannet sitt.

Ikke hærverk likevel

Hafslund skrev først på Twitter at det var hærverk på fjernvarmeanlegget som var årsaken til lekkasjen. Det gikk de imidlertid tilbake på senere etter undersøkelser på stedet.

– Alle indikasjoner tidligere var at det var hærverk. Men i løpet av dagen har vi snakket med mennesker som var der i natt og vi fikk senere adgang til kumlokket, og da så vi at det ikke var hærverk likevel, sier Jemtland.

Tidligere trodde Hafslund at det var snakk om hærverk på fjernvarmeanlegget fordi noen hadde kastet en TV ned i kumlokket.

– Det viser seg at mennesker som samlet seg rundt vannsøylen kastet ting på den, sier Jemtland.

Lekkasjen i Pilestredet førte også til en følgeskade i nærheten av Vaterland. Hafslund har også isolert skaden denne skaden og jobber nå med for reparere den.

En bekk i Pilestredet

Politiet sperret av området, slik at det skulle være trygt for folk i området. En politipatrulje var også på stedet for å sørge for at ingen brøt sperringene.

– Det var personer i området da lekkasjen oppsto, men heldigvis ble ingen truffet av det varme vannet, så vi har ikke fått rapporter om at noen er skadet, sier Stokkli.

Selv om vannet ble stengt av måtte Hafslund bli kvitt vannet som var i ledningsnettet, og derfor stod vannsøylen flere meter opp i luften.

Vannet rant som en bekk nedover Pilestredet.

En lekkasje i fjernvarmeanlegget førte til en søyle med dampende, varmt vann som sto helt opp på taket på Blitzhuset i Oslo natt til tirsdag.

VIDEO: Flere beboere våknet uten varmt vann tirsdag morgen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Vannlekkasje ved Blitzhuset i Oslo» i nytt vindu