NRK Meny
Normal

Vannet står høyt og vindkast kan komme

Det blir kraftige vindkast i Oslo og Akershus i løpet av ettermiddagen og kvelden, men det er vanskelig å si når og hvor.

Frognerkilen

OVER TIDEVANNSTABELLEN: Vannet sto høyt over krakkene i Frognerkilen i dag.

Foto: Sjur Bjørnar Hanssen

– Hadde det vært sommer, hadde vi nok anbefalt folk å sikre trampolinene og grillene sine, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss.

Så, har du noe stående utendørs som kan fly av gårde i vinden, til tross for at det er vinter, er det nok lurt å sikre tingene med det samme.

Det blir ikke i nærheten av slik det er på vestlandet, men kan bli voldsomt nok. Meteorologene varsler mulige kraftige vindkast opp i 25 meter pr. sekund, sør for Gardermoen.

– Om det treffer Oslo eller om det treffer Sandvika er vanskelig å si. På samme måte er det umulig å si nøyaktig når vi eventuelt får disse vindkastene, sier Gislefoss.

Høyt vann

Kristian Gislefoss

Vi har sendt ut OBS-varsel for Oslo og Akershus, sier Kristian Gislefoss.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Det veldig kraftige lavtrykket gjør at vannstanden er høy i fjorden i Oslo og Akershus i helgen. 80–110 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, ifølge meteorologene.

Dermed kan brygger som ligger lavt, for eksempel, risikere å bli oversvømt. Også dette er avtagende i løpet av natten.

– Vi har ingen spesiell beredskap. Det er uansett lite vi kan få gjort på forhånd, og foreløpig ser det rolig og bra ut, sier formann i Drøbak Båtforening, Tom Kristiansen, til NRK lørdag ettermiddag.

Snøen blir

Det falt 10–15 centimeter snø de fleste steder i Oslo og Akershus lørdag.

– Det kommer nok ikke noe mer snø nå, men det blir en del minusgrader fremover slik at snøen blir liggende, sier Kristian Gislefoss.

Søndag kan det også bli gløtt av sol.