Van Gogh + Munch = publikumssuksess

Hele 86.000 mennesker har så langt sett kunstutstillingen på Munch-museet, noe som er 25.000 flere enn beregnet. I juli er det særlig utenlandske turister som strømmer til Munch-museet.

Munch-museet

STRØMMER TIL: Munch-museet har hatt langt flere besøkende enn de forventet på utstillingen Van Gogh + Munch.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Jeg syntes det var veldig inspirerende og interessant. Til og med barna mine likte utstillingen, og det sier mye, sier Teresa Haukkala fra Tampere i Finland.

Teresa Haukkala

En reklameplakat fikk Teresa Haukkala til å besøke Munch-museet.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Sammen med mann og to barn har hun nettopp vært og sett utstillingen Van Gogh + Munch på Munch-museet. Haukkala er stor fan av Van Gogh.

– Jeg tenkte at; dette vil jeg se! Selv om Van Gogh er favoritten ville jeg også se Munch.

Publikum strømmer til

Tone Brunner

Markedssjef ved Munch-museet, Tone Brunner er svært fornøyd med besøkstallene.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Utstillingen åpnet 9. mai i år, og består av malerier av de to store mestrene innen kunsthistorien, Vincent Van Gogh og Edvard Munch. Det er et samarbeid mellom Munch-museet og Van Gogh-museet i Amsterdam, og det er første gang publikum kan se fellesskapet mellom kunstnernes verker samlet.

Så langt har utstillingen hatt 86.000 besøkende, noe som rundt cirka 25.000 flere enn det museet hadde beregnet.

– Det er langt over det vi har forventet. Vi har jobbet over flere år for å få mer publikum til museet. Både med internasjonal presse, turoperatører, og vi har nå et samarbeid med Color Line. Det har ført til at vi har fått besøk av 1000 besøkende fra Nord Tyskland bare nå i sommer, sier markedssjef ved Munch-museet, Tone Brunner.

Dro til Oslo for "Skrik"

I tillegg har gode besøkstall på utstillingen Melgaard + Munch tidligere i år, ført til at museet så langt i år har hatt cirka 126.000 besøkende, noe som er like mye som i hele 2014.

Ekaterina Starukhina

Ekaterina Starukhina tom turen til Oslo nesten utelukkende for å se 'Skrik'.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det er helt fantastisk. Det sier noe om utstillingsprogrammet vårt, og jeg tror det har en sammenheng med vårt arbeid med å få publikum til å komme hit, sier Brunner.

Brunner tror også august vil føre til gode besøkstall fordi, som i juli, det ofte er mange utenlandske turister som kommer. Ekaterina Starukhina fra Moskva likte spesielt å se Stjernenatt-bildene fra de to kunstnerne. For henne og mannen var Munchs "Skrik" en viktig årsak til at de reiste til Oslo på ferie.

– Jeg syntes det er interessant. Jeg likte sammenligningen mellom Van Gogh og Munch. De har mye til felles, sier Starukhina.

Stjernenatt av Munch og van Gogh

LIKHETER: Både Vincent van Gogh og Edvard Munch malte bilder av stjernenatt. Til venstre Munchs fra 1922-1924, til høyre van Goghs fra 1889. Begge bildene er malt med olje på lerret.

Foto: Sidsel de Jong / Wikimedia Commons/Public Domain/Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO Oslo 2013