Hopp til innhold

Valgkampens vinnere og tapere kåres

Østlandssendingen kårer valgkampens vinnere og tapere ved å sammenligne resultatene av forhåndsstemmene med det endelige valgresultatet.

Nye på Tinget: Astrup (H), Støre (Ap) Graham (H) Myhre (Frp) Solhjell (SV) Tajik (Ap)
Foto: Pia Prestmo/Terje Bendiksby /Scanpix)/Høyre/Frp/Stig Marlon Weston/Kyrre Lien (Scanpix)

Hvilken vei valgvinden blåser er det til dels sprikende meningsmålinger gjennom valgkampen forsøker å fange opp, men fasiten foreligger først nå.

Partier som gjør det bedre blant dem som stemte på valgdagen enn blant dem som stemte på forhånd, har hatt valgvinden i ryggen. Og partier som gjør det dårligere i totalvalget enn blant tidligvelgerne, har bakset i motvind.

I Oslo ble det avgitt mer enn 90.000 stemmer på forhånd i perioden 10. august til 11. september, i Akershus nær 70.000.

Valgkampvinner

I Akershus ble Høyre valgkampvinner, med et valgresultat som ligger to prosentpoeng over forhåndsstemmeresultatet.

Leder i Akershus Høyre, André Oktay Dahl, var selv ute av Stortinget på de første Akershus- målingene og merket stemningsskiftet.

André Oktay Dahl

André Oktay Dahl

Foto: Privat

- Jeg kjente jeg ble mer og mer motivert. Med det var etter Erna Solbergs første debatt det meste ble snudd. Etter det var alle mye mer klare og motiverte. Vi merket det også på velgerne som kom på stand at de brått hadde en helt annen holdning.

At det er stor forskjell på forhåndsstemmeresultatet og det endelige valgresultatet er ingen hemmelighet.

–Det viser at man må drive valgkamp hele tiden. At man må komme i gang enda tidligere med å mobilisere tillitsvalgte og andre, forteller Oktay Dahl.

Høyre hadde sterkest medvind også i Oslo, men noe svakere enn i nabofylket. Også Arbeiderpartiet var på oppadgående i begge fylker, med en økning på et prosentpoeng fra forhåndsstemmer til valg.

Tapere

I Akershus var Senterpartiet på en stigende og Kristelig Folkeparti på en dalende kurve. Dersom valgkampen hadde vart noen dager lenger, kunne Dagfinn Sundsbø slått ut Knut Arild Hareide.

Fremskrittspartiet gjorde det vesentlig dårligere i totalvalget enn blant tidligstemmerne, særlig i Oslo. Det fikk partiet 20 prosent av forhåndsstemmene, men bare 17,6 prosent i valget.

Leder i Oslo FrP, Peter N. Myhre, sier at det ikke er tvil om at partiet gikk tilbake i valgkampens sluttfase.

Peter N. Myhre

Peter N. Myhre

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Vi fikk skylda for alt som var vondt og vanskelig her i verden og gikk litt tilbake i løpet av de første ukene i september.

Kan det negative fokuset på Frps styring med Oslo- saker som eldreomsorg og Holmenkollen hatt betydning ettersom tilbakegangen er spesielt sterk i Oslo?

–Det kan ha noe med det å gjøre. Det ble i hvert fall fokusert veldig sterkt på det fra de enkelte politikere i noen av de andre politiske partiene.

Stabilt for Venstre og SV

I Oslo surfet Rødt på en medgangsbølge, mens Kristelig Folkeparti stampet i motbakke. Venstres formutvikling er noe overraskende. Man skulle tro at valgets store taper stupte i løpet av valgkampen, men det er ikke tilfelle.

Oslo er Venstres forhåndsstemme- resultat nøyaktig like dårlig som selve valgresultatet. Også SVs oppslutning har vært noenlunde stabil valgkampen igjennom.

Oslo, valgresultat og forhåndsstemmer

Oslo

Ap

SV

Sp

KrF

V

H

Frp

Rødt

Forhåndsstemmer

34,1

10,5

1,0

3,2

6,4

20,4

20,0

3,2

Valgresultat

35,0

10,3

1,0

2,7

6,4

21,7

17,6

4,0

Oslo

Akerhus, forhåndsstemmer og valgresultat

Akershus

Ap

SV

Sp

KrF

V

H

Frp

Rødt

Forhåndsstemmer

32,8

6,4

2,6

3,5

5,1

21,1

25,7

1,0

Valgresultat

33,7

5,7

3,1

3,1

4,9

23,1

24,4

0,9

Akershus