– Tiåringer skal spille på løkka, ikke bli headhuntet av toppklubber

Vålerenga får skarp kritikk fra Akershus fotballkrets etter å ha headhuntet tre gutter fra Nes.

Fotballbane

Akershus fotballkrets mener guttene burde blitt i nærmiljøet noen år til. De får støtte fra Norges fotballforbund. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com

De tre reiser fire ganger i uka fra Neskollen til Valle Hovin for å trene med Oslo-lagets 11-åringer, skriver Romerikes blad.

Spillutvikler i Akershus fotballkrets, Geir Frigård, mener Oslo-klubben har gått langt over grensen.

– Dette er jeg sterkt imot, ti år er altfor ungt. Jeg er skuffet over at Vålerenga ikke er mer bevisst på sitt ansvar som toppklubb. Spillerne burde brukt de 7-8 timene, de bruker på å reise til Oslo flere ganger i uka, til lekser, lek med kompiser og spille fotball på løkka, sier Frigård til NRK.

– Ønsker ikke slik selektering

Han mener dette ikke passer inn i norsk barnefotball.

– Dette bryter med det som den norske barnefotballen er bygd på. Det er en type selektering som vi ikke ønsker å se i barnefotballen i Norge, sier Frigård, som mener guttene ville fått et godt tilbud i nærmiljøet.

Hva vill vært en akseptabel alder?

– Man må se på hvert enkelt tilfelle, det spørs hva slags tilbud de får i sin klubb når de blir 14 - 16 år gamle, sier Frigård.

Les også: Skal barn trene mer?

– Burde ventet

Guttene har deltatt på Vålerengas treninger siden i høst, og overgangen fra Hvam ble formalisert noen måneder senere. Frigård mener Vålerenga burde håndtert saken annerledes.

– De er for unge til å bruke så mye tid på å reise inn til Oslo. Vålerenga burde sagt til spillerne og foreldrene at de burde blitt i nærmiljøet noen år til, sier Frigård til NRK.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen!

Får støtte fra Fotballforbundet

Det han frykter mest er at overgangene vil skape presedens og fri flyt av unge fotballspillere over klubbgrensene.

Han får full støtte fra Norges Fotballforbund, som ikke har noen sanksjonsmuligheter.

– Dette handler om å bruke fornuften, det har ikke Vålerenga gjort i denne saken. Jeg synes svært lite om måten de har gått fram på her. Jeg liker det ikke i det hele tatt. Barnefotballspillere må ha grobunn i sitt lokalmiljø, sier fagansvarlig Jan-Roar Saltvik til Romerikes blad.

– Ble ikke headhuntet

Spillerutvikler i Vålerenga, Klaus Pettersen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi har headhuntet spillerne, spillerne kom hit av fri vilje. Vi har hatt en lang dialog med dem i forhold til om dette er viktig for dem. Man må alltid se på hva som er riktig tidspunkt for at spillere skal komme hit, i dette tilfellet føltes det riktig, sier Pettersen til NRK.

Les også: Bak idrettsstjerner står sterke foreldre