NRK Meny
Normal

Vaksinedugnad i Oslo

Mange vet ikke at voksne bør revaksineres hvert tiende år. Folk som ønsker en oppfrisking av vaksiner eller vil vaksinere barna sine har sjansen nå.

Vaskinert på direkten

STUKKET PÅ DIREKTEN. Her blir Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridola vaksinert midt i intervjuet med helsebyråd Øystein Eriksen Søreide og smittevernoverlege Tore Steen. Det er seksjonssjef for barn og unge i Bydel Sagene, Toril Larsen, som setter vaksinen. Rett etterpå var det byrådens tur.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Kikhoste er plagsom for voksne, men for spedbarn kan sykdommen i verste fall være dødelig. Meslinger er den alvorligste barnesykdommen og veldig smittsom.

– Jeg oppfordrer derfor særlig voksne til å vaksinere seg for å beskytte de minste, sier sier byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide.

Mandag drar Oslo kommune i gang en kampanje for å få folk til å vaksinere seg. I tre uker fremover kan folk benytte seg av et utvidet tilbud i bydelene, der de kan få vaksine mot kikhoste og meslinger.

Vaksinesprøyte

ET LITE STIKK: Med denne sprøyten ble Oslos helsebyråd vaksinert mot kikhoste. Nå kan det bli din tur (men med en annen sprøyte).

Foto: Nina Didriksen / NRK

Kommunen håper å nå voksne som trenger en oppfriskning av vaksiner, eller folk som har uvaksinerte barn.

– Ta en oppfrisking

Selv om vaksinasjonsdekningen i Oslo ligger på landsgjennomsnittet, ønsker byrådet å få opp snittet enda litt - til 95 prosent.

Vaksinene inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, men voksne bør friske opp sine vaksiner.

– Voksne og barn som ikke tidligere har vaksinert seg, kan benytte seg av tilbudet i vaksinedugnaden, anbefaler byråden.

– Meslingvaksinen er gratis. Hvis man er i tvil om man er fullvaksinert, er det ikke skadelig med en ekstra dose, forsikrer helsebyråd Søreide.

Tre uker i mai

Første vaksinasjonsdag er mandag 4. mai, i bydelene Alna og Nordstrand. Deretter blir det mulighet for å vaksinere seg på helsestasjoner i øvrige bydeler på bestemte dager til og med 21. mai. Vaksineringen foregår om ettermiddagen.

Kikhostevaksinen beskytter samtidig mot difteri, stivkrampe og polio. Folk som ble vaksinert for mer enn ti år siden og som har kontakt med barn under ett år bør ta oppfriskingsvaksinen, anbefaler Oslo kommune. Prisen for vaksinen er 220 kroner.