Væpnet politi i de største byene i Norge

Politiet i de største byene i Norge og på Oslo lufthavn skal bære våpen inntil videre etter angrepet i Stockholm.

Bevæpnet politi

Nå vil du se politi som bærer våpen i de største norske byene en stund fremover.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Fredag ettermiddag ble det kjent at Politidirektoratet har bedt politiet i de største norske byene om å innføre midlertidig bevæpning etter Stockholm-angrepet. Det samme gjelder på Oslo lufthavn.

Det er også iverksatt større tilstedeværelse i de største byene, opplyser Politidirektoratet. Politiet vil fortløpende vurdere om det er behov for ytterlige tiltak her hjemme.

Johan Fredriksen

Stabssjef Johan Fredriksen i oslopolitiet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste vurderer fortløpende om hendelsen i Stockholm påvirker trusselbildet i Norge.

– Det er en alvorlig situasjon i vårt nærområde. Vi har bevæpnet våre mannskaper. Ut fra det vi ser, er det kun harde maktmidler som kan stoppe gjerningsmenn i utførelsen. Derfor vil publikum se bevæpnet politi som er der for å utøve trygghetsskapende og synlig polititjeneste, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

Politiet i Søndre Buskerud sier bevæpningen ikke gjelder Drammen. I Møre og Romsdal og Troms vurderes situasjonen, opplyses det til NRK.

Følger situasjonen i Stockholm

– Hvordan vurderer dere trusselbildet i Oslo nå?

– Vi opprettholder en skjerpet tjeneste og har nær kontakt med Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste. Så får vi se om vi får en avklaring på hva Sverige står overfor, og så vil vi vurdere tiltak lokalt her, sier Fredriksen.

– Har Oslos befolkning grunn til å frykte at noe skal skje her?

– Denne typen hendelser er dessverre noe som skjer uvarslet, og de går på myke mål. Det sier seg selv at hovedsteder er særlig utsatt, men vi må stole på det vi vet og ikke frykte det vi ikke vet. Publikum må bruke byen og nyte påsken, sier stabssjefen.

Bevæpningen skal vare «inntil videre». Fredriksen sier at de vurderer den informasjonen de får fra sine svenske kolleger.

– Ellers er det den generelle trusselvurderingen som ligger til grunn. Denne type angrep kan skje hvor som helst og når som helst, og det var relativt overraskende at det skulle skje i Stockholm, sier Fredriksen.