NRK Meny
Normal

Uviss skjebne for Tryvannstårnet

Det er ikke lenger bruk for Tryvannstårnet. I verste fall kan Oslos mest kjente landemerke forsvinne fra hovedstadens skyline. Eieren utelukker ikke at tårnet kan bli revet.

Gå til forsiden

Tryvannstårnet før og nå

Prøvebilde med Tryvannstårnet

Tryvannstårnet før og nå

12 bilder

  Når FM-nettet slukkes er det også slutt for de tekniske installasjonene i Tryvannstårnet, som står plantet på et høydedrag 500 meter over hovedstaden. Turistene takket for seg i 2004, og i årenes løp har tårnet også mistet de fleste andre funksjoner, blant annet som tv-mast.

  Nå skal eieren utrede hva tårnet skal brukes til.

  – Vi har startet en teknisk gjennomgang av tårnet og så må vi se på etterbruken, sier Trond Enkerud, seksjonssjef i bymiljøetaten i Oslo kommune, som eier tårnet.

  – Kan det være aktuelt å rive tårnet?

  – Vi vil se på alle muligheter, uten at vi har konkludert. Jeg tror det vil sitte langt inne, men vi må jo også se på hva det medfører å drive tårnet videre, sier Enkerud.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  I kjelleren i Tryvannstårnet

  Her i kjelleren sto mye av sendeutstyret for fjernsyn, men nå er mesteparten fjernet. Seksjonssjef Trond Enkerud skal utrede hva Tryvannstårnet kan brukes til.

  Foto: Nina Didriksen / NRK


  Han har ikke oversikt over hva det vil koste å holde tårnet i stand.

  Tilstandsrapporten er klar om en måneds tid, og deretter skal bymiljøetaten vurdere etterbruken. Enkerud sier de ikke har noen interessenter som kan tenke seg å drive eller kjøpe tårnet.

  Telenor har sagt opp

  Dagens utgave av Tryvannstårnet ble bygget i 1962 i fellesskap av Oslo kommune, Forsvaret, NRK og Televerket. Kommunen ble eier og de andre etatene hadde bruksrett, men i dag er det bare Telenor/Norkring som benytter bruksretten.

  Det er det snart slutt på, for Telenor har sagt opp leieavtalen.

  – Tryvannstårnet brukes ikke til DAB og fjernsyn, men til FM, sier kommunikasjonsansvarlig Ingrid Dietrichson i Norkring, selskapet som formidler radio- og tv-signaler til lyttere og seere over hele landet.

  Slukkingen av FM-nettet er i gang og i Oslo og Akershus skjer det i september 2017.

  Deretter skrus FM-senderne ned fra Tryvannstårnet.

  Turistene stopper i Holmenkollen

  Tryvannstårnet var lenge et yndet mål for turister og oslofolk som valfartet til utsiktsgalleriet 60 meter over bakken. På 1980-tallet hadde tårnet 120 000 besøkende, men bare 23 000 i 2003. Mange var fornøyd med å besøke hopptårnet i Holmenkollbakken.

  Da det også ble klart at brannsikkerheten var for dårlig og at det ville koste mange millioner å lage nye rømningsveier, takket Skiforeningen for seg. Nyttårsaften 2004 var Tryvannstårnets siste åpningsdag for publikum.

  Steinar Eidaker

  Steinar Eidaker i Skiforeningen.

  Foto: Skiforeningen

  Skiforeningen er ikke veldig interessert i ny drift.

  – Hvis noen hadde tatt på seg arbeidet med å brannsikre tårnet skal vi ikke se bort fra at det hadde gått an å reåpne det, sier assisterende generalsekretær Steinar Eidaker.

  – Men vi har et tilsvarende tårn i Holmenkollen, og utsikten er enda bedre enn på Tryvann, så det skal litt til, sier Eidaker.