Hopp til innhold

Gjør alt for å hindre at uværet «stopper» Østlandet

Vegvesenet, Hafslund og kollektivselskapene er i full beredskap før morgendagen. Det vil bli grisevær med snø og mye vind.

Tre biler kolliderte i Skjelsvik i Telemark

– Selv om man vet at det skal bli snøfall kommer det alltid overraskende på bilistene, sier Trude Lindstad fra Statens vegvesen. Det er meldt mye snø i morgen, og vegvesenet ber bilistene holde hodet kaldt, og beregne god tid i trafikken.

Foto: Per-Åge Eriksen

Trude Lindstad er trafikkoperatør hos Statens vegvesen, region øst, og sier at de har all mannskap klar på jobb i morgen.

– Det skal ikke så mange ulykker til før det blir kaos i trafikken, så derfor vil vi ha alle mannskaper ute på veiene i morgen, sier hun.

De melder at det kan ta lengre tid å få brøytet småveiene når snøen kommer.

– Vi vil prioritere veiene der det er mye trafikk. Vi er veldig opptatt av at snøværet ikke skal ende i ulykker, men det er vanskelig når det kommer mye nedbør og ellers er dårlig vær, sier hun.

Statens vegvesen advarer alle mot vanskelige kjøreforhold i hele landet i morgen.

En skikkelig høststorm

Det er store sjanser for at uværet treffer deler av landet torsdag. Det blir storm og mye nedbør i form av snø i Agder, Telemark, Buskerud, Oslo og Akershus.

Fylkene det er sendt ut OBS-varsel for er Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

I Agder kan det komme 25–30 centimeter snø, mens Østlandet får 10–15 centimeter.

Været påvirker også store deler av Skandinavia. I Danmark har uværet fått navnet Bodil og nyhetsbyrået Ritzau melder at vindkastene torsdag komme opp i orkan styrke – altså over 32,6 sekundmeter, melder NTB.

I Sverige vil togene i Skåne stå stille fra torsdag formiddag, mens danske DSB har kunngjort at alle S-tog, eller lokaltog, parkeres fra torsdag kveld.

Kan bli stengte fjelloverganger

Vegvesenet presiserer at du ikke bør kjøre dersom du ikke har skiftet til vinterdekk.

– Erfaringsmessig vet vi at det blir mye kø med mange små ulykker, og derfor ber vi bilistene om å ta det med ro, og beregne ekstra god tid torsdag, sier Lindstad.

Hun presiserer også at folk som skal kjøre langt må være obs på fjellovergangene.

– Alle fjelloverganger som går fra øst til vest vil være spesielt utsatt med det været som er meldt torsdag morgen, sier hun til NRK.

Leder av utekontrollen i Statens vegvesen region øst, Geir Mjøsund, sier at de har alle ressurser på plass for å sjekke større kjøretøy.

– Vi forventer ikke de største problemene når snøen kommer torsdag ettermiddag, men heller fredag morgen, sier Mjøsund.

Saken fortsetter under bildet.

Store problemer i trafikken da snøen kom i Bærum 29.10.08

Det blir fort store problemer i trafikken hvis bilen ikke er skodd riktig.

Foto: Petter Oulie-Hauge (NRK)

Kontrollerer all tungtransport

Han presiserer at de har alle mann på jobb torsdag, men vil utføre ekstra kontroller fredag morgen.

– Vi driver og nøster sammen de ressursene vi har tilgjengelig og er nå i aksjonsperiode. Vi har spesielt kontroll over fjellovergangene.

Mjøsund sier at de vil ha et ekstra øye med tungtransport som er på vei inn i større trafikale områder.

– Vi prøver å unngå at vogntog som ikke har sikret seg for føret havner på tett trafikkerte veier slik at de kan skape større farlige situasjoner, forteller han.

Lederen understreker at utekontrollen vil ha patruljer på veiene for å sjekke at alle vogntog er rustet for været.

– Forberedt oss lenge

Cato Asperud

Cato Asperud.

Foto: Hans Olav Næss

Også kollektivtrafikken har all mannskap på plass i forkant av snøværet.

– Dette har vi forberedt for lenge siden. Allerede i høst har vi hatt møter om hvordan vi skal håndtere snøfall, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til NRK.

– Snø er i utgangspunktet ikke et problem for trikken, men det er viktig med brøyting.

Brøyting er det viktigste for at trikken skal gå som normalt i hovedstaden.

– For trikkens del kan mye snø ha innvirkning på pensene, som har med hvordan trikken svinger å gjøre. Hvis det er kaldt og faller mye snø, kan trikken trykke det ned til is, forklarer Asperud.

– Bilene er problemet

Også T-banen kan få lignende problemer.

– Vi har vinterberedskapen på plass, så vi er klare til å rykke ut hvis det trengs, sier kommunikasjonssjefen.

  • Sjekk trafikken her!
  • Føg uværet på yr.no

– Men Oslo stopper jo ofte opp ved vinterens første snøfall. Kollektivtrafikken blir forsinket. Hvorfor er det sånn?

– Bilene må være riktig skodd og de må også parkere riktig. Det er de som er det største problemet om vinteren. Blokkerer en bil traseen, kommer heller ikke trikken forbi.

Togtrafikken er klar for uværet

– Vi er forberedt på uvær, men kjører togene som planlagt. Vi ber likevel de reisende om å følge med på vår nettside og mobil-app, hvor vi oppdaterer reiseinformasjon hele tiden, sier pressevakt i NSB, Erik Lødding.

Pressevakt i Jernbaneverket, Dag Svinsås, sier at de er klar over at det kommer en del snø, men har gjort mye forarbeid før snøfallet.

– Vi sjekker blant annet om det er varme i sporvekslene som smelter snøen. Banesjefene er ansvarlig for at sporene brøytes, og i osloområdet er det fire til fem banesjefer på jobb, sier han.

Det er flere ting de kan gjøre hvis uværet blir for ille.

– Hvis det er veldig tett snødrev må vi sette ned til sikthastighet, som vil si at det ikke kan kjøre raskere enn 40 kilometer i timen. Vi er særdeles aktsomme når det er dårlig vær, og setter sikkerheten høyt, avslutter han.

Bekymret for trefall

Informasjonssjef i Hafslund Morten Schau

Morten Schau.

Foto: Hafslund

De siste ukene har flere mistet strømmen på grunn av uvær, informasjonssjef for Hafslund, Morten Schau, er bekymret for at det vil bli flere som mister strømmen på grunn av mye vær og vind.

– VI er nå i løpende dialog med meteorologene og øker beredskapen vår både ute og på driftssentralen. Ikke minst har vi satt inn alt vi har av informasjonsfolk, forteller han om beredskapen på torsdag, sier Schau.

Selskapet har så mange som 150 mann tilgjengelig for reparasjoner ute hvis stormens herjinger skulle skape mange strømbrudd.

– Det vi frykter er flere trefall over strømlinjene. Det er spådd såpass sterk vindt at det er ikke umulig at dette kan skje, sier han.

Han presiserer at folk også gjør lurt i å rydde hagene, og fjerne gjenstander som kan blåse bort.

– Vi følger med hele tiden for å følge med på hvor det blir mest vær. Vi har stadig vekk nye trefall, og de siste fjorten dager er det 10.000 som har mistet strømmen bare i Akershus som følge av sterk vind, sier han til NRK.

Det er lite strømselskapet kan gjøre for å forhindre at folk mister strømmen

– Vi må bare se an været. Vi merker jo at det blir mer og mer uvær, og vi kan ikke garantere at folk ikke mister strømmen. Hva som helst kan skjer sier informasjonssjefen.