NRK Meny
Normal

Utsikt viktigere enn biff

Det er viktigere med et godt utsiktspunkt, enn en restaurant på toppen av den nye Holmenkollbakken, mener flere Oslo-politikere.

Idé-skisse for nytt anlegg i Holmenkollen
Foto: Illustrasjon: ØKAW Arkitekter MNAL as - Grindaker AS Landskapsarkitekter MNA / Scanpix

Om fire år skal Oslo arrangere ski-VM. Innen den tid skal selveste Holmenkollbakken rives og bygges opp igjen fra grunnen av.

Et utsiktspunkt er viktigere enn å plassere en restaurant på toppen av den nye Holmenkollbakken. Det sier flere politikere Østlandssendingen har snakket med etter advarslene mot å tukle for mye med dagens Kollen-profil.

Oslos svært sportsinteresserte varaordfører Svenn Kristiansen har selv vært med på å vedta at den nye bakken skal ha restaurant på toppen. Etter å ha hørt skepsisen til plankomitéen i dag morges, er han ikke lenger like sikker.

Enkel servering

- Jeg synes det hadde vært spennende med en restaurant i tårnet, men samtidig tar jeg plankomitéen på alvor. Utgangspunktet var å finne en erstatning for Tryvannstårnet, siden det er stengt som utkikkspunkt. Og da kunne Holmenkollen vært et godt alternativ, sier Kristiansen.

Tryvannstårnet er nå stengt for godt på grunn av manglende rømningsvei.

 Kristiansen mener det ville vært interessant å diskutere i bystyret om man kunne bygge et utkikkspunkt med enklere servering på toppen av Kollen, og heller få plass til en finere restaurant inne i selve hoppet.

Bystyrets vedtak om en restaurant på toppen møter i tillegg sterk motstand i plankomitéen. Den frykter at hele prosjektet kan bli kritisk forsinket og at antikvariske myndigheter setter seg på bakbeina.

Må bevare profilen

- Jeg er jo veldig enig i at vi ikke må sette oss på kant med byantikvaren om profilen, sier Kristiansen.

Riksantikvar og byantikvar har akseptert rivning av dagens bakke ut fra visse forutsetninger. Det sier avdelingssjef Morten Stige hos byantikvaren:

- Et eventuelt nytt anlegg må ha tilsvarende høy arkitektonisk kvalitet og ivareta funksjonen som landemerke med en markant silhuett sett fra byen, mener han.

Riksantikvaren mener arkitektene må få frie tøyler. Samtidig understreker han at det er viktig at nye Holmenkollen er lett identifiserbar som hoppbakke og i stand til å videreføre den symbolverdien som holmenkollen har i dag.

Neppe Bergisel-kopi

Morten Stige hos riksantikvaren har sett bilder av den nye Bergiselbakken i Innsbruck , som har en stor og romskip-lignende restaurant på toppen. Stige mener det ikke er noen ideell løsning for Holmenkollen.

- Det er jo ikke en rett-fram-løsning i forhold til intensjonen om en lett identifiserbar hoppbakke. Bergisel-anlegget har absolutt arkitektoniske kvaliteter, men etter vårt syn er ikke det et godt svar på oppgaven, mener han.

Stige er langt mer positiv til utspillet om et skikkelig utsiktspunkt med en enklere servering på toppen av hoppbakken og en større restaurant i kulen.

- Det er en glimrende idé. Dette kunne være et flott stede å nyte en drink og spise et par peanøtter. Samtidig ville det redusere konfliktpotensialet og forenkle oppgaven til riksantikvaren, som har det siste ordet fra antikvarisk hold i saken.