– Isen i Oslofjorden er aldri trygg

Ved operaen i Oslo er det tydelige spor etter personer som har gått ut på fjord-isen. – Det er risikosport, mener brannvesenet.

Brannvesenet advarer mot å bevege seg ut på isen i Oslofjorden.

Video: Se brannvesenet teste ut isen i Oslofjorden.

– Folk som beveger seg på isen driver med risikosport, forteller brigadesjef i Oslo brann og redningsetat, Lars Grimsgaard.

På isen utenfor operaen i Oslo ser man tydelige fotspor etter personer som våget seg utpå fjorden i helgens finvær. Men isen er langt tynnere enn den kanskjer ser ut som.

Sverre Starholm, redningsdykkerleder i Oslo brann- og redningssenter.

Redningsdykkerleder, Sverre Starholm i Oslo brann- og redningssenter, sier kroppen fort vil slutte å fungere i det iskalde vannet.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Isen er ikke trygg, men skal man absolutt gå på den må man teste tykkelsen godt først. Da bør man dessuten ha med ispigger, tørt tøy å skifte til og en god venn som står på land klar til å redde deg, sier Grimsgaard.

Kollega Sverre Starholm, som er redningsdykkerleder i Oslo brann- og redningssenter, legger til at man har liten sjans om man først havner i det kalde vannet.

– Går du gjennom isen her har du kort tid på deg. Kroppen slår seg fort vrang i det kalde vannet, og du bli hemmet i det du skal gjøre både med fingre og andre kroppsdeler.

Saken fortsetter etter bildet.

Isen ved operaen i Oslo

Ville du våget deg utpå denne isen?

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Isen er aldri trygg i Oslo-fjorden

Anne Sigrid Hamran, havnedirektør i Oslo Havn

Havnedirektør Anne Sigrid Hamran i Oslo Havn sier isen i Oslo-havna holdes brytes med vilje for å slippe nødvendig båttrafikk gjennom.

Foto: Andrea Kluge / NRK

Havnedirektør i Oslo Havn, Anne Sigrid Hamran, forstår at mange lot seg friste til å gå ut til skultpuren "She Lies" som ligger i havnebassenget ved operaen, men forteller at det absolutt ikke er trygt.

– I Oslo gjør vi jo alt vi kan for å holde isen åpen. Den brytes med isbryter for at danskebåten, containerskip og nesodden-ferga skal kunne komme seg til land, opplyser havnedirektøren.

– Denne isen er aldri trygg. Der varierer veldig i tykkelse, og det kan ha vært laget bølger for å få isen ut fra havna.

I bærum har de egne folk til å passe på om isen er trygg, men dette er ikke aktuelt i Oslo, sier Hamran.

- Vannet er saltere her enn i Bærum og fryser derfor ikke like fort. Dessuten får vannet i Sandvika ligge stille mellom alle øyene, men det er ingen steder i Oslo-fjorden hvor dette er mulig.

De har likevel funnet en nødløsning ved at vekteren ved operaen har sagt seg villig til å advare folk som prøver seg ut på isen ved operaen.