Hopp til innhold

– Tvang au pairer til å jobbe på Rema 1000

En tidligere butikksjef og kona er tiltalt for å ha utnyttet to filippinske kvinner til tvangsarbeid, både i parets hjem og i mannens Rema 1000 butikk.

Au pair

To filippinske kvinner skal ha blitt tvunget til å jobbe over 90 timer i uken, både i parets hjem og i mannens Rema 100 butikk.

Foto: Brennpunkt / NRK

Mandag må ekteparet møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha misbrukt kvinnenes sårbare situasjoner, og får å ha utnyttet de to til tvangsarbeid.

I tillegg er mannen (42) og kvinnen (39) tiltalt for å ha benyttet seg av arbeidskraft som ikke hadde arbeidstillatelse.

Ifølge tiltalen skal de to kvinnene blitt tvunget til å jobbe betraktelig mer enn det som stod i kontrakten. Kvinnene fikk heller ikke gå på norskkurs og skal samtidig ha blitt tvunget til å jobbe som butikkmedarbeidere.

Kvinnene kom til Norge som au pair og skal etter norsk lov derfor bare jobbe i maks fem timer per dag. For dette skal au pairen ha en månedslønn på minst 5.000 kroner, fri kost og losji, samt betalt norskkurs.

Jobbet 96 timer i uka

Den ene kvinnen skal i i perioden november 2008 til januar 2012 blitt tvunget til å bo hos paret, arbeide hjemme hos paret som au pair og jobbe i en Rema 1000 butikk, som mannen i familien eide.

Ifølge tiltalen skal kvinnen på det meste ha arbeidet opp mot 96 timer i uken, uten tilstrekkelig lønn.

Kvinnen skal ha vært uten omsorgspersoner i Norge, uten returbillett, med manglende norskkunnskaper og uten kunnskap om det norske hjelpeapparatet. Hun hadde også to barn og øvrig familie å forsørge på Filippinene, står det i tiltalen.

Svigerinner

Else Leona McClimans

En av kvinnenes bistandsadvokat,Else Leona McClimans.

Foto: Hævard Sæbø

Den andre kvinnen skal ha kommet til ekteparet fordi den første kvinnen er hennes svigerinne.

Tvangsarbeidet til den andre kvinnen skal ha pågått i perioden august 2010 til juni 2011. Også hun ble tvunget til å arbeide i parets hjem og i butikken. Ifølge tiltalen hadde kvinnen ingen reell mulighet til å avslutte arbeidsforholdet.

Kvinnen har både mann og barn som hun skulle forsørge på Filippinene.

Det var denne kvinnen som anmeldte forholdet i juli 2011, etter å ha rømt fra vertsfamilien.

Kvinnens bistandsadvokat, Else Leona McClimans sier hennes klient gruer seg til rettsaken.

– Hun gruer seg veldig, og er veldig redd. Men hun er glad for at politiet har tatt anmeldelsen hennes på alvor. Hun opplevde det å måtte jobbe så mye, som et overgrep, sier McClimans.

Ikke lenger ansatt

Kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby i Reitangruppen As har tidligere sagt at mannen ikke lenger er butikksjef hos dem.

– En av de to tiltalte har vært kjøpmann i Rema 1000, men er ikke kjøpmann hos oss lenger. Tiltalen er svært alvorlig, og vi tar selvsagt sterkt avstand fra all type tvangsarbeid, sier hun.

Aktor eller ekteparets advokater ønsket ikke å kommentere saken. Oslo tingrett har satt av åtte dager til saken.