NRK Meny
Normal

Utnyttet dårlige kontrollrutiner

Gårdeiere som slurvet med kontrollen av utført arbeid, måtte betale for mye når Frank Murud hadde ansvaret for vedlikeholdet.

Muruds forsvarer snakker med medaktor
Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg i Oslo startet tirsdag sin egen forklaring på hvordan han kunne underslå nærmere 90 millioner kroner fra osloskolen.

Også fra årene før han arbeidet i det kommunale eiendomsselskapet, underslo han flere millioner kroner gjennom jobben i forvaltningsselskapet NEAS.

Reparerte for halvparten av summen

Sammen med en medtiltalt 70-åring skal Murud ha startet i det små med å skrive fiktive fakturaer. Han oppdaget at mange gårdeiere opererte med store budsjetter for vedlikehold. Selv om han greide å foreta reparasjoner for halvparten av summen, leverte han regninger på det som var tett opptil gårdeierens planlagte utgift.

Det var spesielt på jobber der det var vanskelig å kontrollere hva som var utført. Det kunne for eksempel være branntetting i ventilasjonsanlegg.

- De aller færreste var inne i en ventilasjonssjakt for å kontrollere at jobben var gjort, sa Murud i retten.

- For rart å gjøre det på jobb

Den medtiltalte 70-åringen drev et eget firma som leverte håndskrevne fakturaer til Murud. Eiendomsforvalteren laget maskinskrevne fakturaer som han leverte inn til sin egen arbeidsgiver

- Disse fakturaene skrev du dem hjemme eller på jobb, spurte aktor Carl Fari.

- Jeg skrev dem hjemme det ville være rart å gjøre det på jobb, for å si det sånn, svarte Murud tørt.