NRK Meny
Normal

Utestengt elev tilbake til skolen

Bærum kommune bøyer av etter krass kritikk fra fylkesmannen, og lar 15-åringen som har vært utestengt fra Skarva skole siden september, få komme tilbake til skolen mandag.

Wenche Johnsen utenfor Helset Fritidssenter

Wenche Johnsen er glad for at sønnen før møte på skolen mandag, men likevel usikker på hva Bærum kommune ønsker for resten av skoleåret.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Moren til 15-åringen, Wenche Johnsen, er glad for at han skal få komme tilbake til skolen, men er fortsatt usikker på hva kommunen egentlig mener.

Før jul slo Fylkesmannen i Oslo og Akershus fast at Bærum kommune brøt opplæringsloven da de stengte gutten ute fra vanlig undervisning.

Han har ADHD og adferdsvansker og gikk på spesialskolen Skarva i Bærum. Men etter episoder med vold og trusler nektet skoleledelsen ham å gå der fra september . Etter det fikk han undervisning alene av to lærere på en fritidsklubb.

Møter på skolen mandag

– Vi har ventet på et svar og fredag fikk vi først en epost fra rektor ved Skarva om at sønnen min skulle fortsette på klubben til etter at vi har hatt et møte den 8. januar. Kort tid senere fikk jeg en ny epost om at den forrige var trukket tilbake, forteller Wenche Johnsen.

Etter det fikk hun en telefon fra undervisningsetaten om at sønnen hennes likevel skulle få møte på Skarva mandag.

– Jeg forstår dette som at de egentlig ikke har lyst til å ta ham tilbake på tross av fylkesmannens kritikk, sier Wenche Johnsen.

«Godt, varig skoletilbud»

I en epost til NRK skriver kommunen følgende:

«Fungerende kommunalsjef for grunnskole, Susanne Kvaaløy, melder at det vil være et skoletilbud til gutten fra mandag. Samtidig arbeides med å etablere et godt, varig skoletilbud for gutten.»

Wenche Johnsen forstår dette som at kommunen planlegger å gi sønnen hennes et annet tilbud etter møtet torsdag.

– Nå går han i 10. klasse og det vil være dumt å bytte skole nå. Sønnen min ønsker seg også tilbake til skolen der han er kjent. Vi kommer til å gå inn for at han blir på Skarva ut dette skoleåret.

Hun sier også at sønnen glad hvis han får komme tilbake, men at han også føler at skolen egentlig ikke har lyst til å la ham gå der.

– Han har hatt god tid til å tenke. Jeg tror han vet han må skjerpe seg når han er tilbake på skolen, avslutter Johnsen.