Utestedet Blå får midlertidig skjenkebevilling ut sommeren

Det populære utestedet Blå i Oslo har fått en midlertidig skjenkebevilling på tre måneder. Egentlig måtte utestedet stenge førstkommende fredag på grunn av det politiet beskriver som store ordensproblemer.

UTESTED BLÅ

Det populære utestedet ved Akerselva i Oslo får likevel holde dørene åpne i sommer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har akkurat fått bekreftet at vi får en midlertidig skjenkebevilling på tre måneder, og trenger ikke stenge dørene likevel førstkommende fredag, forteller styreleder på Blå, Kristine Pettersen, til NRK.

Tidligere i dag ble det kjent at Blå, et av Oslos mest populære utesteder og kulturarenaer, trolig ikke får fornyet skjenkebevillingen de neste fire årene. Grunnen skal være store ordensproblemer ved utestedet.

Hvis ikke Næringsetaten hadde omgjort avgjørelsen de neste to dagene, hadde det ikke blitt noen alkoholservering på Blå fra og med fredag.

Men nå ser det ut til at problemet er løst, hvert fall midlertidig.

Stenger ikke på fredag

– Det har vært en lang dag! Vi jobber fortsatt med et godt samarbeid med myndighetene, men dette gir oss et pusterom og bedre rom for dialog. Dette gir oss også mulighet til å belyse saken fra vår side, sier Pettersen.

Styrelederen sier til NRK at de ikke har mottatt noe skriftlig om den midlertidige skjenkebevillingen.

– Men vi har fått helt tydelige signaler på at vi ikke trenger å stenge på fredag likevel! For uten skjenkebevilling kan ikke utestedet fortsette driften.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

– Vi skal blant annet først vurdere Blå sine kommentarer før vi tar noen beslutninger, sier kommunikasjonsrådgiver Siv L. Seljevold i Næringsetaten til NRK.

Vil fortsette å kjempe

– Vi har overlevd i 18 år på bakgrunn av et godt samarbeid og dialog med både politi og Næringsetaten, og det ønsker vi å fortsette med. Vi gir ikke opp kampen, og kommer til å fortsette å kjempe for at vi kan fortsette å være en viktig kulturinstitusjon i Norge, sier Pettersen til NRK.

Alle ansatte på Blå er informert, og holdes løpende orientert om utviklingen i saken.

Ordensproblemer

Martin Bjørnersen

Martin Bjørnersen, musikkjournalist i Klassekampen og DJ, mener Blå er en av de viktigst konsertscenen i byen.

Foto: Privat

Grunnlaget Næringsetaten har for at Blå ikke skulle få fornyet skjenkebevillingen er en omfattende politirapport som beskriver store ordensproblemer ved utestedet.

– Dette er en konsekvens av det feilslåtte Salutt-prosjektet, som skulle redusere utelivsvold og overskjenking gjennom tettere samarbeid mellom skjenkemyndigheter, utesteder og politi. Nå risikerer Blå å miste skjenkebevillingen kun basert på en politirapport, ikke på grunn av de ordinære reglene for skjenking som finnes, sier Martin Bjørnersen, musikkjournalist i Klassekampen og DJ.

Jonny Brenna, prosjektleder for Salutt-prosjektet, avviser kritikken.

– Prosjektet er for øyeblikket ikke i området hvor Blå er, så dette stemmer ikke.

– Et enormt tap

Bjørnersen mener at Blå er en av de viktigste kulturinstitusjonene i Norge, og at en eventuell nedleggelse vil være et enormt tap for kulturtilbudet i Oslo.

– Sjangermessig er spekteret utrolig bredt.

Ikke minst har Blå har også betydd enormt mye for klubb-Oslo og for DJ-scenen.

– Blå er stedet hvor for eksempel Todd Terje spilte fast i mange år før han kunne headline Øyafestivalen og ble kjent i utlandet. Det er så mye historie der, sier Bjørnersen til NRK.

UTESTED BLÅ

Næringsetaten gir Blå en midlertidig skjenkjebevilling frem til 30. september, mens saksbehandlingen frem mot en endelig beslutning pågår.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix