NRK Meny
Normal

Tror utenlandske hackere har misbrukt kommunens telefon

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ventelo tror at utenlandsk bander har hacket seg på Nittedal kommunes telefonlinjer. Kommunens telefonoperatør mener det er lite sannsynlig at ansatte står bak misbruket.

I går ble det oppdaget at det har vært døgnlange samtaler til utlandet utenom kommunens åpningstider .

– Lite sannsynlig at det er en ansatt

Om det er ansatte som står bak eller om noen kan ha hacket seg på telefonnettet er uvisst, men konserndirektør i Ventelo Per Morten Torvildsen tror ikke at kommunens ansatte står bak.

– Det virker lite sannsynlig at noen har sittet internt og foretatt så mange utenlandsoppringninger over så lang tid.

For Nittedal kommune har få linjer som kan brukes til utenlandssamtaler, og som regel må man bestille disse på forhånd via sentralbordet.

Dermed kan det tyde på at det er noen utenfra som står bak. De timelange samtalene til blant annet Somalia og Zimbabwe ble utført utenom kommunens åpningstider.

Ofte utenlandske hackere

Det fikk leverandøren til å reagere. Nå blir telefonloggene gjennomgått for å finne ut hva som faktisk har skjedd.

– Vi vet ikke helt omfanget av dette, men det er blitt ringt til Latvia, Somalia, Zimbabwe og Lichtenstein. Vi har normalt ikke trafikk til disse landene, sier fungerende rådmann i Nittedal, Idun Lyngstad.

Hvis det er hackere som står bak, er det trolig ikke snakk om norske gjerningsmenn.

– Vår erfaring er at lite er satt i gang i Norge. Ofte er det snakk om utenlandske bander enten i Øst-Europa, Asia eller Afrika som bruker datanettene, internett og ip-forbindelser, og greier å hacke seg inn. Slik bryter de seg inn og setter opp den type forbindelser til andre land, sier Torvildsen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .