NRK Meny
Normal

Asker innfører betaling for utenbys pendlere

Pendlerparkeringen i Asker fylles opp av Buskerud-folk som vil spare penger på månedskortet. Heretter må de betale for å parkere ved togstasjonen.

Pendlerparkering Asker stasjon

BLIR DYRERE FOR MANGE: Pendlerparkeringen ved Asker stasjon.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Ved Asker stasjon er det 342 kommunale p-plasser for pendlere. Daglig fylles pendlerparkeringen av biler. Mange reisende kommer fra Buskerud, fordi de vil spare penger på månedskortet. Et månedskort med toget fra Asker til Oslo er nesten 500 kroner billigere enn et fra Drammen til Oslo.

Men nå blir det slutt på besparelsen: Asker innfører en betaling på 30 kroner dagen for de som parkerer på kommunens plasser – dersom de kommer utenbygds fra, skriver Budstikka.

Les også: Pendlere omgår kollektivsystemet

– Ikke urimelig

 Per Anders Owren varaordfører i Asker

RETTFERDIG: Per Anders Owren er varaordfører i Asker.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er ikke urettferdig. Vi ser at tilbudet er helt sprengt, og derfor vil vi gi våre egne innbyggere en fordel, sier varaordfører i Asker, Per Anders Owren (H).

– Det å favorisere egne innbyggere er vel ikke unaturlig. I Oslo har de beboerparkering, sier varaordføreren.

Askers egne innbyggere vil fremdeles kunne parkere gratis, hvis de bruker det nyinnførte "Askerkortet". Jernbaneverkets 480 pendlerplasser blir ikke omfattet av nyordningen.

Røyken protesterer

Da planene om pendlerbetaling ble kjent, strømmet det inn protester fra nabokommunene Røyken, Lier, Drammen og Buskerud fylke.

Ordfører i Røyken, Rune Kjølstad, synes Asker heller burde se utfordringene i et regionalt perspektiv og ikke langs kommunegrenser.

Røyken ordfører

PROTESTERER: Røyken-ordfører Rune Kjølstad er uenig i pendlerbetalingen.

Foto: Helle Estensen

– Det er mange kommuner som har den samme problematikken som Asker har. Pendlere fra Drammen parkerer i Lier, pendlere fra Svelvik og Sande parkerer i Drammen og pendlere fra Hurum parkerer i Røyken, slik at dette er noe alle kommunene i osloområdet opplever. Jeg synes det blir litt kunstig at en skal be om betaling fra folk som bor i andre kommuner, sier Kjølstad.

– Sure penger

En av de som bruker pendlerparkeringen i Asker er Rebecca Borsch, lokalpolitiker fra Røyken. Hun var her klokken 7.15 for å finne en ledig plass til bilen.

– I morges var det litt lettere enn vanlig, fordi mange har høstferie nå. Hvis jeg kommer etter halv åtte er det bare flaks om jeg finner en ledig plass, sier Borsch.

Rebekka Borsch

TO TUSEN: Rebecca Borsch må betale 2000 kroner i måneden hvis nyordningen vedtas.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Hun betaler en femtilapp hver måned for parkering i Asker og 1350 for månedskort på toget, men dette kan øke til 2000 kroner hvis Asker vedtar pendlerbetalingen til 600 kroner i måneden.

– Det er ganske dyrt - og det er sure penger, sier hun.

Prøveordning i et halvt år

Ideen om betaling på pendlerplassene ble lansert i januar, og etter noen runder i det politiske systemet går det mot en seks måneders prøveordning.

Saken skal opp til endelig behandling i formannskapet om to uker.

Les også:
Frykter parkeringskaos på Lier stasjon

Les også:
Slutt på gratis parkering