Hopp til innhold

Uønsket i hovedstaden

- Men det stemmer ikke at somaliere klarer seg dårligere i Oslo enn i resten av landet.

Somaliere i Oslo

Norsk-somalierne NRK traff på Grønland mener det er lettere å bli integrert i en storby som Oslo enn på landet.

Foto: Hallvard Tvete Mørk / NRK

Leder i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi), Randi Kleven, avviser at somaliere i Oslo er dårligere integrert enn andre steder i landet, slik byråden hevder.

- Vi skal bosette alle som har lovlig opphold, og kan ikke forholde oss til om de er fra en spesiell nasjonalitetsgruppe, sier Kleven.

Sosialbyråd Jøran Kallmyr mener somaliere er vanskelige å integrere og ønsker derfor andre innvandrergrupper

I et brev til direktoratet skriver Kallmyr at han vil ha flyktninger og asylsøkere som er lettere å integrere enn somaliere.

- Kjempetrist

Byrådet stigmatiserer en hel gruppe når det ønsker flyktninger fra andre steder enn Somalia neste år, mener sykepleier Safia Abdi som jobber tett på det somaliske miljøet i Oslo.

Abdi som selv er av somalisk opprinnelse synes kommunens holdning er urettferdig.

- Det er kjempetrist. En gruppe blir stigmatisert på nytt. Det er veldig mange aktive somaliere i Oslo. Ikke bare jobber de for seg og sin familie, men de hjelper også samfunnet. Oslo kommune har kanskje sett på noen få mennesker, men ikke alle, sier Abdi.

(Saken fortsetter under videoen)

Se video om hva somaliere i Oslo synes:

Video nsps_upload_2008_10_14_15_13_40_16.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Typisk Frp

Knut Even Lindsjørn (SV) mener at byrådet har fokus på feil sted.

- Når vi vet at somaliere er blant de best integrerte i USA, bør heller Fremskrittspartiet konsentrere seg om hvordan vi kan bidra til å gjøre Somaliere til en ressurs også i Oslo, sier Lindsjørn.

Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han mener utspillet fra Frp er typisk.

- De ønsker å flytte fokus vekk fra det faktum at Oslo ikke tar det ansvaret de bør ta. Oslo har i mange år tatt i mot halvparten av det staten har bedt om. Det betyr at altfor mange flyktninger med oppholdstillatelse blir sittende i asylmottak, dessverre i mange år noen av dem. Det er dårlig integreringspolitikk, og det bidrar ikke til å løse de integreringsutfordringene vi har i Oslo, sier Lindsjørn.