Hopp til innhold

Unikt møte med «Frøya» og «Fenris»

Samtidig som fjorårets valper forlater foreldrene for å finne seg eget revir, er trolig nye småsøsken blitt født i Østmarka. En hobbyfotograf hadde i vår et unikt møte med alfaparet «Frøya» og «Fenris».

Møtte på Ulven i Østmarka

UNIKE BILDER: De er fanget av viltkamera før, men Ivar Johannes Knai er kanskje den første som har greid å fotografere ulvene. Eksperter mener dette er en av alfaulvene i Østmarka, trolig er det tispa.

Foto: Ivar Johannes Knai

– Første gang siden 1800-tallet ble det i fjor høst bekreftet at ulvevalper var blitt født i Østmarka. Ulveparet, som har fått navnene «Frøya» og «Fenris», slo seg ned her i 2013.

Kullet deres var ett av tre ulvekull som ble registrert i Norge i fjor. Mest sannsynlig var det tre eller fire små, men det kan også ha vært flere. Når de er ett år vil de forlate mor og far.

LES OGSÅ: Oslo-ulvene er populære

Nye valper i Østmarka

– På våren eller utover sommeren forlater de foreldrene. Det har også skjedd at ulver har blitt med foreldrene og de nye valpene til de er to år gamle, men det er vanlig at de vandrer når de er rundt ett år, sier leder for Rovdata, Morten Kjørstad.

Østmarka er blitt mamma «Frøya» og pappa «Fenris» sitt revir. Ungene kan ikke slå seg ned med partner og valper der. De må finne sitt eget. Kjørstad tror alfadyrene har fått nye valper i Østmarka i vår.

– Sannsynligvis har de fått valper også i år om både mor og far fortsatt er der, og vi har ingenting som tilsier at de ikke er der. Men hvor de eventuelt har fått valper aner vi ikke, sier han.

Unikt ulvemøte

Ivar Johannes Knai

HADDE FLAKS: Hele to ganger møtte Ivar Johannes Knai ulv da han dro ut på leting i mars. Den ene bare elleve meter unna.

Foto: Privat

Unike observasjoner og bilder tatt av hobbyfotograf Ivar Johannes Knai i Enebakk i slutten av mars taler for det samme. Alfaparet ser ut til å være i Østmarka fortsatt.

– Det er nok ikke tvil om at dette er min største naturopplevelse. Det begynner å bli en god stund siden nå, men jeg har fremdeles ikke landet, sier Knai.

De to siste vintrene har han vært ute i marka på jakt etter spor fra ulven. Det er kanskje en uvanlig kombinasjon: Ivar Johannes Knai er både jeger og positiv til ulv.

En morgen i slutten av mars, ikledd full kamuflasje, tok han turen ut i marka med kamera. Lite visste han om hva han skulle møte.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få se en ulv, sier han.

Elleve meter unna

Ivar Johannesen Knai i kamuflasje

FULL KAMUFLASJE: Slik var Ivar Johannes Knai kledd da han dro ut i Østmarka for å se etter ulv.

Foto: Privat

Og han skulle se opptil flere. Den nærmeste bare få meter unna. Voksne ulver gjør det de kan for ikke å møte mennesker. Å komme så nært på ulv er derfor uvanlig.

– Den første så jeg fra 90 meters hold. Jeg var helt i skyene, sier Knai.

Men på vei tilbake kom det virkelige scoopet.

– Jeg hørte en elg som løp noe voldsomt rett i nærheten og tenkte jeg kunne få et bilde av den også. Jeg så det var et lite dyr like bak og trodde det var en kalv. Men der kom ulven hakk i hæl. Han lå helt i hasene på elgen, og den blødde stygt fra bitt på alle fire ben. Jeg var bare elleve meter unna, sier han.

Ulven reagerte på lyden fra kameraet og stakk straks fra stedet.

– Dette er alfaparet

Knai har holdt foredrag om ulvemøtet i etterkant, men har ikke delt bildene sine med media. NRK får nå lov til å vise ett av bildene som ble tatt.

Eksperter mener at bildene viser alfaparet, da valpene ikke vil drive jakt på denne måten, og andre ulver vil ikke være velkomne i reviret.

– Dette er helt sikkert alfaparet. Siden det var første kull, var bare alfaparet og valper i reviret. Vi har ikke sett noen tilfeller hvor valper har lagt ned elg, sier ulveforsker, Petter Wabakken.

LES OGSÅ: Ulvene kom rett imot meg

Artikkelen fortsetter under bildet

Ulv fanget med viltkamera ved Losby 15. mai 2014

FJORÅRSVALP? Denne ulven ble fanget opp av et viltkamera ved Losby i Østmarka 15. mai i 2014. Morten Kjørstad i Rovdata mener det må være en ulv fra Østmarka-flokken, men sier at det er vanskelig å vite om det er ettåring eller en voksen.

Foto: Marius Angvik (viltkamera)

Små valper et sted i Østmarka

Når ulvene har funnet seg en partner blir de vanligvis sammen livet ut, og det er vanlig å få valper hvert år om ikke en av dem blir syke eller forsvinner.

Morten Kjørstad

NYTT KULL: Leder i Rovdata, Morten Kjørstad, mener det er sannsynlig at ulvene i Østmarka har fått valper også i vår.

Foto: Rovdata.no

Det er dermed mye som tyder på at vi har små ulvevalper et sted i Østmarka nå. Som hunder, er ikke ulvevalpene særlig mobile i starten, de første ukene er det mor og far som beveger seg. Men dersom de har fått valper vil de i disse dager kunne begynne å bevege seg litt.

– Ulvene er mer forsiktige når de har fått nye valper. Det er mye mennesker og trafikk i Østmarka. Ulven er veldig klar over hvor mennesker er til enhver tid, med godt syn og luktesans, sier Kjørstad i Rovdata.

Forlater flokken

Jakten på eget revir og en partner har startet for fjorårskullet. Når vi kommer til Sankthans har 3/4 av ettåringene forlatt flokken. Vanligvis går de alene hver for seg, ofte går de mot øst og Sverige.

– I teorien kan de gå i alle himmelretninger, men valper født i Norge vandrer ofte mot Sverige. De fleste ulvene i Skandinavia befinner seg der. Hvordan de finner ut at det er dit de skal gå for å finne en partner, er vanskelig å si. Det kan være lukt, vi vet ikke alt om disse artene, sier Kjørstad.

Men foreløpig vet de ingenting om hvor valpene tar eller har tatt veien. Flere svar kommer etter hvert når ulvene blir observert andre steder og man finner og får analysert avføring.

Mens enkelte Hedmarks-ulver er radiomerket, er man avhengig av avføring eller spor i snøen for å få svar om Østmarka-ulven.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gravid tispe

VALPER I MAGEN: Her er alfahunnen da hun gikk drektig i april 2013. Valpene, som nå skal flytte hjemmefra, kom sannsynligvis helt i starten av mai i fjor.

Foto: NRK

Unge uerfarne ulver som gjør mye rart

1/3 av Skandinavias ulvestamme er nå ute på vandring, ofte er de lite sky til de får mer erfaring.

Petter Wabakken

FARLIG VANDRING: Ulveforsker Petter Wabakken sier at de unge og uerfarne ulvevalpene fra Østmarka nå skal ut på en farlig ferd.

Foto: Knut Sveen

– De kan dukke opp hvor som helst. Dette er unge og uerfarne ulver. Man kan se mye rart fra dem. De må lære seg et liv på egen hånd, det er en bratt læringskurve. De vet ikke hvor mat og byttedyr er, sier ulveforsker Wabakken.

På veien til et nytt liv for ettåringene venter flere farer, aller farligst er vi mennesker.

– Lovlig og ulovlig jakt og tog- og bilpåkjørsler er vanligste dødsårsak, men også slåsskamper med andre ulver. Hvis de havner i andre ulvers revir, vil det være en risiko, sier Kjørstad i Rovdata.

– Mange dør, men de som overlever lærer av sine feil og blir mer sky, sier Wabakken.

Ikke siden 2001 er flere ulver felt eller drept i ulykker her i landet, viser tall fra Miljødirektoratet.

For oss mennesker er ikke ulvene så farlige.

– Det er uhyre sjelden det skjer nærkontakt med mennesker. Men for hunder kan ulvene være farlige. De kan bli oppfattet som en konkurrent. Nå er det uansett båndtvang, og hundeeiere som ferdes i ulveområder må gå med hunden i bånd, sier Kjørstad.

LES OGSÅ: Fant hunden drept av ulv

LES OGSÅ: Hund angrepet av ulv i skiløypa