NRK Meny
Normal

Aktor: Har avtaler hun mener beviser bestikkelser

OSLO TINGRETT (NRK:) I rettens første dag viste aktor kvitteringer, kontrakter og ordrebekreftelser som hun mener beviser bestikkelser mellom Unibuss-ansatte og bussleverandør.

Unibuss-saken starter i Oslo Tingrett.

FØRSTE DAG I RETTEN: Finn Haugen er hoveddommer i rettsaken. Statsadvokat Guro Hansson Bull er aktor i saken. Det er satt av sju uker i Oslo tingrett til saken.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Helge Leite og to andre menn i tidligere toppstillinger i Unibuss AS møtte mandag i Oslo tingrett. Sammen med tre andre er de tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.

Avlyttet antatt hovedmann

Politiadvokat Christian Stenberg startet rettens første dag med å fortelle hvordan politiet fikk oversikt over korrupsjonskulturen i selskapet.

Politiet aksjonerte allerede høsten 2011 mot flere av toppene i busselskapet. Da ble den tidligere tekniske sjefen pågrepet og siktet, men sluppet fri etter kort tid.

– Da startet vi avlytting og spaning av han, sier Stenberg og forklarer videre at 61-åringen nærmest med det samme dro for å møte en av de andre innvolverte på Tusenfryd.

Dette skulle vise seg å være en underleverandør, som nå står tiltalt for å ha trikset med fakturaer slik at Unibuss betalte Leites private oppussing.

– Vi fikk med dette mer og mer innsyn og oversikt over flere forhold, sier Stenberg.

Tysk avtale verdt millioner

Den tidligere tekniske sjefen (61) og innkjøperen (70) er begge tiltalt for å ha mottatt bestikkelser fra den tyske bussleverandøren MAN.

Statsadvokat Guro Hansson Bull fortalte i retten at MAN hadde et provisjonssystem, men de hadde formelle krav om at agenten kunne ikke kunne være ansatt hos en kjøper.

Bull viste kontrakter som begge tiltalte hadde skrevet under med selskapet, men de nektet for dette.

Aktor la også frem flere kvitteringer og ordrebekreftelser som de mener dokumenterer utbetalingene. 70-åringen skal ifølge tiltalen ha mottatt 3,2 millioner kroner fra MAN for å sikre dem leveranser av busser, men dette nektet han for.

61-åringen erkjente delvis straffskyld for bestikkelse, men mener tiltalens beløp på 4,5 millioner kroner er for høyt.

Disse to tiltalte skal også ha hatt et eget samarbeid. Fra 2009 til 2011 skal 70-åringen ha betalte den daværende tekniske sjefen 368.000 kroner mot at han fikk kjøpe brukte busser av Unibuss AS.

De innrømmet dette, men begge mente beløpet var for stort.

Selskapet betalte privat oppussing

Sjefene får følge i retten av selskapets administrerende direktør, Helge Leite.

Leite skal ifølge tiltalen ha fått pusset opp både hytten og privatboligen sin av en underleverandør. Til sammen ble det gjort arbeider og levert materialer for 1,1 millioner kroner.

Han skal ha fått hjelp av den tekniske sjefen og anleggsansvarlig til å lage og godkjenne fiktive fakturaer, slik at Unibuss tok regningen for oppussingen.

Medhjelperne innrømmet dette, det samme gjorde den tiltalte fra byggefirmaet. Leite på sin side erkjente erstatningsbeløpet, men ikke det strafferettslige.

Smøreturer til VM

Leite, den tidligere tekniske sjefen og tidligere anleggsansvarlig skal ha fått reiser til VM i skiskyting i Rupholding til en verdi av 20.000 kroner av en samarbeidspartner.

Kun den tidligere tekniske sjefen erkjente straffskyld på dette punktet i tiltalen.

Unibuss

AVSLØRT I TYSKLAND: Korrupsjonssaken ble avdekket under opprullingen av en annen sak der det tyske busselskapet MAN var involvert.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX