NRK Meny
Normal

Unibuss-dommene ankes

Fem av de seks dømte i den såkalte Unibuss-saken anker dommen. Påtalemyndigheten anker den siste dommen, så alle seks må belage seg på en ny runde i retten.

Unibuss

En rekke personer er dømt i forbindelse med den såkalte Unibuss-saken. De seks personene som ble dømt i starten av desember må alle belage seg på en rettsrunde i lagmannsretten.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Den siste som har levert inn anke over dommen fra Oslo tingrett som falt 3. desember, er en tidligere teknisk direktør i bussselskapet. Med fem og et halvt års fengsel, fikk han den strengeste straffen i saken.

– Min klient har anket over straffeutmåling, samt deler av inndragning og erstatning til Unibuss AS, sier mannens forsvarer, Fredrik Sollie, til VG.

Mannen ble dømt for å ha mottatt store bestikkelser fra den tyske bussprodusenten Man, og for å ha betalt for privat oppussing med penger fra Unibuss.

Mannen bekreftet i retten at han hadde mottatt bestikkelser.

Alle de seks tiltalte ble dømt i tingretten

Tidligere sjef i Unibuss, Helge Leite, ble dømt til fengsel i tre og et halvt år, et halvt år mer enn det aktor ba om.

– Påtalemakten er fornøyd med dommen i det store og det hele. Vi har fått medhold på de fleste punkter, sa statsadvokat Guro Hansson Bull like etter at dommen falt 3. desember.

De har likevel bestemt seg for å anke en av dommene.

Vaktmesteren i Unibuss ble dømt til ni måneders fengsel, den korteste straffen. For hans del er dommen betydelig mildere enn aktors påstand på to år, og han ønsket ikke en ny rettsrunde.

– Jeg kan bekrefte at min klient ikke anker, men at påtalemyndigheten har anket straffeutmålingen, sier advokat Arne Gunnar Aas til VG.

Dommene fra Oslo tingrett:

  • En innkjøpssjef er dømt til fengsel i 5 ½ år. Han er også ansvarlig for kr 4,7 millioner sammen med andre domfelte.
  • En innkjøpsansvarlig er dømt til fengsel i 5 år og er ansvarlig for kr 3 millioner sammen med andre domfelte.
  • En salgssjef er dømt til fengsel i 5 år og er ansvarlig for kr 5,7 millioner sammen med andre domfelte.
  • En daglig leder er dømt til fengsel i 4 år og er ansvarlig for kr 1 million.
  • En administrerende direktør er dømt til fengsel i 3 ½ år og står ansvarlig for kr 1,1 millioner.
  • En anleggsansvarlig er dømt til fengsel i 9 måneder.

Utover de seks som nå må belage seg på en runde i Borgarting lagmannsrett, er en rekke andre personer dømt for mindre forhold i tilknytning til korrupsjonssaken.

(NTB/NRK)