Hopp til innhold

Unge mener Oslo-museene er trauste og gammeldagse

Mens Teknisk museum er kjempepopulært, sliter de andre museene i hovedstaden med å tiltrekke seg barn og unge.

Barn som danser på Munchmuseet

ØNSKER BARNA VELKOMMEN: Munchmuseet jobber med nye prosjekter for de yngste. Dette er fra en familiedag, der barna kunne danse ut bildene på veggen.

Foto: Rena Li/Munchmuseet

Barn og unge drar på tradisjonelle museer med en pliktfølelse, og ikke for opplevelsens skyld, viser en ny kulturrapport fra Oslo kommune.

– Det er viktig å ha det gøy. Trykke på ting og utforske, sier 16-år gamle Lars Martin Gravningsmyr.

Han er på klassetur på Teknisk museum, og prøver å finne ut hvordan en slags kodemaskin fungere sammen med klassekameraten Kristoffer Johansen.

Men teknisk museum er også den aller mest populære kulturinstitusjonen for de unge i Oslo å besøke på fritiden.

– På en del andre museer ser man bare på ting, og det er ikke så mye å gjøre. Jeg liker de interaktive utstillingene som er her på Teknisk museum, sier Johansen.

Ungdom på Teknisk Musuem

16-åringene Lars Martin Gravningsmyr og Kristoffer Johansen trykket og testet seg gjennom de fleste utstillingene på Teknisk Museum.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Velger tradisjonelt

Og det er ifølge kulturrapporten også grunnen til at tradisjonell museer og kulturtilbud som Munchmuseet og Nasjonalmuseet havner langt nede på listen over hvilke steder barn og unge besøker.

Rina Mariann Hansen (Ap)

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen sier de vil satse på barn og unge.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Det er kjempebra at vi har et tilbud som Teknisk museum i Oslo, og så viser det kanskje at vi foreldre velger litt tradisjonelt når vi velger hva vi skal ta med ungene våre på, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Hun sier Oslo-museene skal satse på barn og unge, men innrømmer at de kan gjøre det bedre.

– Jeg tror vi må være flinkere til å fortelle hvilke aktiviteter vi har, også må vi bli flinkere til å lage enda flere ting som er gøy for barn, sier hun.

Jakter på de unge

GERD ELISE MØRLAND

Avdelingsdirektør for formidling Gerd Elise Mørland mener museene må tilpasse seg de unge.

Foto: Henriette Mordt / NRK

På Munchmuseet jobber de allerede for å snu trenden. De har laget en egen formidlingsavdeling som skal gjøre museet mer attraktivt for et yngre publikum, og satser på egne besøksdager for familier.

– Det har vært en tradisjon i museene at man skal være veldig strenge med barn. Man skal ikke løpe og man skal ikke røre, sier avdelingsdirektør Gerd Elise Mørland.

Museets erfaring er faktisk at det er de voksne som mest lar seg friste til å berøre bildene, selv om det ikke skjer ofte.

– I programmet vi har lagt opp til i 2018 så vil vi lage arrangementer hvor det er lov å være barn, sier hun.

Interaktivt kart med klistremerker

Unge på besøk på Munchmuseet kan følge utstillingen gjennom dette kartet og bruke klistremerker for å huske hva de likte eller ikke likte.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Men for et tradisjonelt museet der man ikke får ta eller trykke på det man ser, betyr det at man må være kreative.

Derfor har de blant annet leid inn dansere som etterligner bilder, for å gjøre hele opplevelsen mer interaktiv. I tillegg skal de arrangere kunstfestival for barn og egne ungdomskvelder.

– Det er på tide at man tar innover seg barn og unges virkelighet, og ser på muligheter for kontaktpunkter mellom kunsten og de unge.

Dansere viser kunst på Munchmuseet

Bildet er fra en familieomvisning for barn i utstillingen Hode ved hode – Cronqvist, Bjørlo og Munch på Munchmuseet. Her kan barna delta og for eksempel kjenne på klærne til danserne.

Foto: Munchmuseet /Landing