Unge voksne bor gratis hjemme for å spare penger

Mange over 18 bor hjemme hos foreldrene, selv om de gjerne vil flytte for seg selv. Men betale for seg, det gjør de ikke.

Visning

Det er så dyrt å flytte hjemmefra at mange velger å bli boende. Men de betaler ikke for seg.

Foto: Scanpix

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det dobbelt så mange mellom 18 og 30 som bor hjemme i år sammenliknet med i fjor.

Men bare en av fem betaler for å bo hjemme.

– Spar penger!

– Bor man hjemme bør man utnytte muligheten til å spare mest mulig penger slik at man er rustet til den dagen man forlater redet, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Bør foreldrene ta betalt av barnet som bor hjemme?

– Jeg mener at det det avhenger av hvordan de unge bruker pengene sine. Er de flinke til å spare så bør man kanskje ikke ta betalt, for man trenger depositum når man skal ut på leiemarkedet og egenkapital når man skal kjøpe bolig. Men er man bare sløsete, så bør kanskje foreldrene kreve en slags husleie og heller spare på vegne av barnet. Dette avhenger selvsagt også av familiens økonomi.

For de som har en skattbar inntekt er det sparing i BSU som gjelder. For skal du inn på boligmarkedet må du ha spart opp hele 15 prosent egenkapital.

Les også: Kjøpe bolig? Se hvor lenge du må spare

Involvér barna i økonomien

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Foto: Nordea

Mange kan nok få seg et utgiftssjokk den dagen de flytter fra foreldrene sine fordi de ikke er klar over hvor store boutgiftene og levekostandene er.

Derfor er det viktig at foreldrene er flinke til å involvere barna sine i husholdningsøkonomien, mener forbrukerøkonomen.

– Hvis man ikke som barn skjønner at pengekrana kan bli skrudd igjen, da har man ikke fått en god nok oppdragelse når det kommer til penger. Vis barna hva det koster å leve, sier hun.

Sandmæl snakker selv med sine barn på fem og syv år om økonomi.

– Jeg er opptatt av at de skal vite hvor pengene kommer fra. I disse dager ser man ikke pengene, for alle bruker jo kort. Så det handler om å forklare at man har en inntekt og at man jobber for pengene og å forklare at ting koster.

Dyrt å flytte hjemmefra

Det er ikke rart at mange blir boende lenge hjemme når det er så dyrt å flytte hjemmefra.

Ifølge Sandmæl er forbruket til en mann på over 20 år 7600 kroner i måneden for mat, drikke, fritidsaktiviter og liknende. Boutgifter kommer i tillegg.

– Det koster å leie. En ettroms i Oslo koster 10.000 kroner, så det er hinsides hvor mye du sparer på å bo hjemme.

Les også: Mangel på billigboliger for ungdom | Nå er også eiendomsmeglerne bekymret for prisgalloppen