Ungdomspartilederne konkurrerer om den heftigste barten

Ungdomspartilederne Mani Hussaini, Atle Simonsen og Kristian Tonning Riise kjemper ikke bare om politiske saker. I november kjemper de om hvem som samler inn mest penger, og hvem som får den heftigste barten i kampen mot kreft.

Movemberbart

KJEMPER OM DEN KRAFTIGSTE BARTEN: Ungdomspartilederne Mani Hussaini, Atle Simonsen og Kristian Tonning Riise skal kjempe om å få den kraftigste barten for Movember og kampen mot prostatakreft.

Foto: Sahand Ammari / NRK

I morgen er det første november og første dagen i Movember måneden. Flere tusen anlegger bart for å samle inn penger for å bekjempe prostatakreft.

AUF-leder, Mani Hussaini, Unge Høyre-leder, Kristian Tonning Riise og FpU-lederen Atle Simonsen var innom PelsPels Barber Shop sammen for å forberede seg til den hårete måneden.

– Jeg føler meg veldig fresh. Jeg er glattbarbert og lukter godt. Det er alltid en deilig følelse å bli glattbarbert. Rett og slett en fresh start på lørdagen, sier AUF-lederen, Mani Hussaini.

Sjette beste innsamlingslandet

Leder for Kreftforeningen

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel syns det er viktig å sette fokus prostatakreft som er den største kreftformen som finnes.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Bare i Norge i 2014 ble det samlet inn 8,8 millioner kroner. Det gjør Norge til det sjette beste innsamlingslandet.

Til sammenligning samlet nordmenn dobbelt så mye som det svenskene gjorde, og fire ganger mer enn det danskene gjorde.

Penger som samles inn i Norge går til forskning på menns helse og kreft med fokus på prostata og testikkelkreft.

– Hver dag får 13 menn vite at de har prostatakreft. Det blir 5000 menn i året, og 1000 av disse dør hvert år. Dette er den største kreftformen som finnes, og forekomsten er stor i Norge, sier Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Movember "MOVE"

Alle har hørt om Movember "Mustache", men nå blir vi også introdusert til Movember "MOVE". Hvis man ikke kan gro en bart, så kan man holde på med fysisk aktivitet. Det innebærer at man må holde seg fysisk aktiv i hele måneden.

– Man må ikke å trene flere timer hver dag, men du kan ta trappa i stedet for heisen. Eller så kan du gå av bussen en stasjon før. Altså alle mulige småting som holder deg i aktivitet kan være med på å samle inn penger, sier Ryel.

En undersøkelse utført av Norstat viser seg at amerikanske menn mellom 20 og 50 år er mer aktive enn norske menn i samme aldersgruppe. Og at kvinner er mer aktive enn menn. Movember har som mål å endre på dette.

Konkurranse mellom ungdomspartiene

AUF, FpU, Unge Høyre, Unge Venstre og Sosialistisk Ungdom har alle dannet egne lag som skal samle inn penger. Mellom seg har de selvfølgelig vennskapelig konkurranse også.

– Det blir vanskelig å slå FpU med den forferdelige harrybarten til Atle, jeg kan liksom ikke helt stille opp med det samme, men vi skal prøve å gi dem en god konkurranse likevel, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

– FpU kommer garantert til å samle inn mest penger i år, men jeg ser det kommer til å bli utfordringer med å få størst bart. Jeg ser at Mani har potensial til å få en virkelig kraftig bart, sier leder i FpU, Atle Simonsen.