NRK Meny
Normal

Ber retten undersøke om drapssiktet kan straffes

Politiet har bestemt seg for å be tingretten om å oppnevne eksperter som skal vurdere om den siktede 28-åringen i drapet i Fredensborgveien i Oslo er strafferettslig tilregnelig.

Krimteknikere bærer ut den døde fra Fredensborgveien

En svensk kvinne ble knivstukket og drept i leiligheten i Fredensborgveien i Oslo.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tina Bjarkø Helleland

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland sier saken er så alvorlig at de ønsker å få kartlagt den siktedes psykiatirske sykdomshistorie.

Foto: NRK

– Vi har nå avgjort at vi vil be retten oppnevne rettspykiatrisk sakkyndige. Det vil forhåpentligvis skje så fort som mulig og innen slutten av uka, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til NRK.

Politiet vil be om en fullstendig rettspsykiatrisk erklæring. Normalt tar en gjennomgang av en persons sykdomshistorie og innhenting av dokumenter og liknende tre måneder.

Siktede har flere ganger blitt vurdert av sakkyndige i Sverige, og har også sonet på dom der på et psykiatrisk sykehus.

Forsvarer Johnny Veum som representerer den siktede 28-åringen sier at klienten hans er inneforstått med dette, og at han også har blitt vurdert tidligere i Sverige.

Forsvareren: – Han beklager sterkt det som skjedde

Johnny Veum

Forsvarer Johnny Veum sier hans klient forstår at påtalemyndigheten ber retten om å oppnevne sakkyndige som skal undersøke om han er strafferettslig tilregnelig.

Foto: NRK

– Både påtalemyndigheten og vi mener det kan være grunn til å sjekke om klienten har en sykdom, for hvis han var syk - utilregnelig - da dette skjedde, så kan det få betydning for rettens senere avgjørelse, sier Veum til NRK.

Forsvareren sier han ikke har snakket med sin klient om dette ennå, men at 28-åringen «beklager sterkt» det som skjedde.

– Han prøver å huske hva som har skjedd, men er langt nede og fortvilet. Jeg tror han har nok med å håndtere siutasjonen i fengselet per nå, sier Veum.

Kan slippe fengsel

Svensk-brasilianeren tilsto at det var han som drepte svenske Jonna Rask (26). Han viste politiet hvor drapskniven var gjemt.

Dersom de sakkyndige finner at 28-åringen er utilregnelig, kan han slippe fengselsstraff, men bli dømt til tvungen psykisk helsevern.

– Han er ikke i stand til å forstå hvorfor dette skjedde, og derfor er det naturlig å oppnevne sakkyndige som kan gi retten veiledning rundt spørsmålet om han vært tilregnelig. Er man syk i dette landet her, så straffes man ikke, sier Veum.

28-åringen ble fredag i forrige uke varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll og mediaforbud.

Tre andre personer er også siktet i saken. Totalt er tre menn siktet for drap eller medvirkning til drapet, mens politiet har redusert siktelsen mot fjerdemann til grovt ran. I tillegg er en 18 år gammel kvinne siktet for å ha skjult en eller flere av gjerningsmennene.