NRK Meny
Normal

Ulven stopper sommerbeite

Etter at ulveparet slo seg ned i Østmarka, har sauebøndene i området fått nye utfordringer. De har brukt samme sommerbeite i Enebakk i 25 år, men nå er det slutt på det.

bønder er redde for at ulven skal spise sauene deres

Trond Mjønli får ikke sendt dyrene sine til fellesbeitet ved Weng i Enebakk

Trond Mjønli er 4.generasjons bonde og har 140 små og store dyr på gården i Kirkebygda i Enebakk, men i år blir ikke dyrene sendt til fellesbeitet ved Weng i Enebakk i frykt for ulv.

– Vi kan ikke si at det er 100 prosent sikkert at ulven vil komme hit å ta sau, men vi har heller ikke noen garanti for at den ikke kommer, sier Trond Mjønli.

I år var de fem bønder som skulle sende dyrene sine til nettopp Weng, men ettersom dette er inne i ulvesonen er de usikre på om de får erstatning hvis ulven skulle komme.

– Den dagen ulven kommer og tar dyrene våre sitter vi med utgiften helt selv, forklarer han.

– Må bygge gjerder

I fjor tok ulven 4 sauer fra en av bøndene i bygda, og etter at ulveparet markerte revir i Østmarka er bøndene blitt mer urolige for dyra sine.

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil at bøndene skal sette opp gjerder for å hindre rovdyr fra å ta dyrene deres.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det er mange plasser i Norge hvor det finnes det bønder som driver med både sau og reindrift som opplever situasjonen som tøff. Det viktigste vi kan gjøre er å forebygge at ulven ikke er i de områdene der det er flest ulv, men også gjennom å bruke rovdyr sikre gjerder for å holde de ute, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Området ved Weng er på 14 000 mål, og 15 bønder satte opp det eksisterende gjerdet på dugnad for 25 år siden.

– Det lettvint å sitte og si at vi bare skal sette opp et rovdyrsikkert gjerde på et eksisterende gjerde, men det er snakk enormt mye ryddearbeid før vi kommer så langt, forklarer bonden om situasjonen.

– Ulven vil komme før eller seinere

Trond Mjønli

Trond Mjønli tror ulven før eller siden vil komme til hans gård

Foto: Nadir Alam

Slike gjerder er i tillegg dyre, selv om de får dekket 70 prosent av utgiftene. Trond Mjønli skal imidlertid sette opp sitt første gjerde på et nytt beite nedi bygda.

– Det nye gjerdet er bare på 1600 meter, og det kommer til å ha en kostnad på 180 000 kroner, forklarer bonden.

Er det fare for å få besøk av ulven din her på gården?

– Vi har besøk av ulven ved byggefelt like ved gården som har hatt besøk av den så før eller siden vil det skje, avslutter han.

Med denne flygende farkosten har NRKs Ut i naturen vært på sporet av Osloulvene.

En halvtime i Oslo-ulvenes liv