NRK Meny
Normal

Ullensaker kommune

Romerikskommunen som huser Norges hovedflyplass, er en av landets 13 fremskrittspartikommuner.

Oslo Lufthavn Gardermoen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Offisiell hjemmeside for Ullensaker kommune

Hør reportasje: Sjelen til Ullensaker kommune

Politisk situasjon

Med ordførerkandidaten Harald Espelund i spissen gjorde Frp et brakvalg sist og ble klart størst på borgelig side med 26,5 prosent av stemmene.

Espelund har ledet en borgelig allianse med Høyre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet, der KrF har hatt varaordføreren.

Under Stortingsvalget i 2005 gjorde partiet det enda bedre, og ble største parti i Ullensaker med 33 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet lange samarbeidstradisjoner i Ullensaker, og Sp har ikke deltatt i det borgelige samarbeidet.

Selv om Ullensaker er fremskrittspartikommune, er ikke forskjellen til nabokommunene slående, men Frp viser til at de kommunale avgiftene er lave.

Privatisering og konkurranse har derimot ikke vært tema i fireårsperioden. Pensjonistpartiet stilte som vilkår for samarbeid at konkurranseutsetting ikke skulle skje.

Splid og uenighet innad i Pensjonistpartiets gruppe har ført til gnisninger i den borgelige blokka. Frps kampsak om å sende eldre til syden, ble stoppet av Pp, etter at partiet først hadde vært for.

Utfordringer

Som følge av flyplassen på Gardermoen, har Ullensaker hatt eventyrlig vekst både i antallet bedrifter og nye innbyggere.

Utfordingen består i å skaffe nok plasser i skoler, barnehager og sykehjem.

Tidligere valgresultater i Ullensaker kommune