Normal

Uenighet i Oslo Ap om private sykehjem

Oslo Arbeiderparti er dypt splittet i stridsspørsmålet om hvorvidt kommunen skal ta tilbake driften av sykehjem som i dag er drevet av kommersielle.

Ammerudlunden sykehjem

Ammerudlunden sykehjem er allerede tilbakeført til kommunen etter Adecco-skandalen. Det er nå intern strid om hva som skal skje med private sykehjem i Oslo Arbeiderparti.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I morgen vedtar Oslo Arbeiderparti programmet som de skal gå til valg på i september. Forslaget fra programkomiteen inneholder følgende formulering:

«Grunnleggende velferdstjenester skal ikke privatiseres eller kommersialiseres.»

Hva dette betyr for sykehjem som allerede er satt bort til kommersielle selskaper, er det ikke mulig å få noe klart svar på.

Østlandssendingen har snakket med flere medlemmer av programkomiteen som ikke vil bli intervjuet, men som sier at setningen ikke er til å misforstå: Kommunen eller ideelle organisasjoner skal overta driften når kontraktene med de private går ut.

Les også: Sykehjems-suksess driver ulovlig

– Kan være grunner til å la private fortsette

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen (Ap)

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Men verken byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn eller ordførerkandidat Rune Gerhardsen går inn for en rekommunalisering.

– Vi har nå seks sykehjem i Oslo som drives privat etter konkurranseutsetting. Vi har ikke tenkt å si opp kontrakten med dem, sier Gerhardsen.

Han mener at man skal evaluere kontraktene når de går ut.

– Da kan det tenkes at kommunen tar over, men vi kan ikke se bort fra at det kan være grunner til å la dem fortsette, sier han.

Gir samme svar som Høyre

Men vil velgerne med ditt standpunkt få noe klart svar før valget om hvorvidt dere går for en rekommunalisering eller ikke?

– De vil få det samme svaret som Stian Berger Røsland i Høyre vil gi, han sier det bør være et innslag av begge deler, sier Gerhardsen.

Leder for Oslo Arbeiderparti og programkomiteen, Jan Bøhler, nekter å gi seg inn på en tolkning av programmet før det er vedtatt.

– Setter valgseier på spill

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt)

Imens beskylder Rødts Bjørnar Moxnes Arbeiderpartiet for å sette en eventuell valgseier på spill.

– Sjansen for å vinne valget blir betydelig mindre om det ikke er et klart skille mellom venstresida og høyresida i spørsmålet om profittmotivert omsorg, sier Moxnes.

Han mener at Arbeiderpartiet må slutte å vakle.

– Her må man velge side tydelig, og si nei til Høyre og Frps privatiseringspolitikk.

Les også: Ønsker flere private sykehjem | Stoltenberg mener Adecco har avslørt Høyres naivitet