Tvunget til separasjon etter 40 års ekteskap

Aage og Rigmor Myrvold har vært gift i 41 år. I fjor sommer ble de separert, selv om de ikke ønsket det.

Aage Myrvold

Aage Myrvold ønsker å betale skatt i den kommunen han bor, men fikk ikke lov til det før han ble separert fra kona.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Aage flyttet til Stavern for å være i nærheten av datteren og barnebarna, men Rigmor bor i Asker fordi hun er avhengig av spesialistbehandling på lokalsykehuset der.

De ønsker å være gift, men ble tvunget til å ta ut separasjon i fjor.

– Den eneste løsningen vi hadde var å ta ut separasjon. Det føles ikke noe fint. Vi har vært gift i 41 år, og jeg hadde aldri trodd at vi skulle komme i en så håpløs situasjon.

Det sier Aage om situasjonen han og kona har kommet i.

Hver tredje måned

De har måttet ta ut separasjon på grunn av skattelovens bestemmelser. Ifølge loven skal ektefeller nemlig ha samme bostedsadresse.

Ekteparet har sendt flere brev til skattemyndighetene for å få lov til å bo hver for seg, men til ingen nytte. Derfor så Aage og kona ingen annen mulighet enn å be om separasjon

– Jeg har spurt om det handler om boplikt, og det er det ikke. Så har jeg spurt om det er skattemessige grunner til at vi må bo sammen, og det er det ikke. Og da vet ikke jeg hva grunner er. Jeg har virkelig ikke fått noen grunn, sier Aage.

Reglene tilsier at et ektepar bare kan bo hver for seg hvis de ikke deler et felles hjem. Det har de bare hvis de besøker hverandre sjeldnere enn hver tredje måned, ifølge skatteetaten.

Rigide regler

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde fra Frp ønsker at også ektepar skal få lov til å bo hvor de vil.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Nå har Fremskrittspartiet sett seg lei av de rigide reglene. Det sier Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for partiet.

– Vi har bedt regjeringen se på lovverket, slik at det kan bli lettere for ektepar som ikke ønsker å bo sammen. Vi ønsker ikke at noen må tvangsbo sammen, sier han.

Men finansminister Sigbjørn Johnsen har i et brev svart at han ikke støtter en lovendring. Han mener at det allerede finnes åpninger i skatteloven for at ektepar skal få lov til å bo hver for seg.

Det svarer er ikke Tybring-Gjedde fornøyd med.

– Det har vist seg at unntaksbestemmelsene som finansdepartementet viser til ikke fungerer i praksis, og veldig mange får nei på søknader hvor det er helt naturlig at de bor separat.

Ønsker å betale

For Aage og Rigmor kommer en eventuell lovendring for sent. Det siste året har de bodd hver for seg, noe Larvik kommune nyter godt av.

– Jeg ønsker å betale skatt til den kommunen jeg bor i, og det er jo Larvik. Da kan jeg også benytte meg av kommunens tilbud, sier Aage.

Men selv om separasjonen gjør hverdagen enklere, synes Aage at løsningen på ingen måte er optimal.

– Det som provoserer meg mest er at jeg, en voksen person, ikke får lov til å bo i Stavern hvor datteren min bor.