NRK Meny
Normal

Tusenvis av studenter i boligkø

Allerede fem uker før studiestart står over 4000 studenter i kø for å få studentbolig i Oslo og Akershus. Det er langt flere enn i fjor.

Studentboliger i Nydalen

I Nydalen studentboliger er det 80 møblerte hybler for studenter i Oslo og Akershus. Studentsamskipnaden har tilsammen 8300 studentboliger.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Selv om det er en god stund til studiestart er det allerede mange studenter som har søkt om å få bo en en av de 8300 boligene som studentsamskipnaden i Oslo og Akershus har.

Men samskipnaden kan ikke garantere at alle som står i kø får et sted å bo.

– Vi har ikke tilbud til mer enn ca 15 prosent av Oslo studentene, sier boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

Flere søkere nærmere studiestart

Trond Bakke

Trond Bakke er boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

Foto: SIO

For selv om nye studenter ikke får beskjed om hvilken skole de kommer inn på før 20.juli, står det allerede omtrent 4100 gamle og nye studenter i kø.

– Og det blir stadig flere søkere som leverer inn, så vi forventer at det tallet kommer til å øke frem mot semesterstart, sier Bakke.

Tallet er høyre enn det var på samme tid i fjor, uten at Bakke kan forklare hvorfor.

– Kanskje mange har fulgt vår oppfordring om å søke tidlig?, sier han.

– Vil alle som står i kø få plass?

– Nei, det kommer de ikke til å få. Vi tildeler fortløpende, og har en prioriteringsrekkefølge hvor utenlandske studenter har forrang. Deretter er det førsteår studenter som bor utenfor Oslo og Akershus som har forrang foran andre igjen.

Lettere på det private markedet

På det private leiemarkedet er det derimot en helt annen situasjon.

– På denne tiden av året så har det alltid vært lange køer for å få seg en bolig, og det har vært stigende priser. Men sånn er det ikke i år, sier Nikolaos Farmakis i Utleiemekleren.

Men selv om en studentbolig som regel er langt billigere enn en bolig på det private markedet, advarer Utleiemegleren mot å drøye med å sjekke ut det private markedet så sent som i august.

– Nå er det lett å få seg utleiebolig. Man kan bruke god tid, gå på flere visninger og plukke fra øverste hylle, sier Farmakis, og legger til:

– I forhold til for andre folk så har studenter fordelen med at de kan bo sammen i bokollektiv, og da kan de få mye bolig for pengene.