NRK Meny
Normal

Tusen i fakkeltog etter terrorangrepene

Fire kamerater tok initiativ til en solidaritetsmarkering i Oslo onsdag kveld. Nærmere tusen mennesker møtte opp for å vise sin avsky mot terrorangrepene i Paris og Beirut i forrige uke.

Fakkeltog 18.11

SAMHOLD: Medarrangør Mori Diakite holdt appell foran Stortinget. – Noe av det viktigste vi må gjøre nå er å skape samhold på tvers av nasjonalitet og religion, sa han til de fremmøtte

Foto: Sahand Ammari / NRK

Plakater med «Nei til terror» og «Ja til solidaritet» fylte plassen foran Østbanehallen. Mange ville vise solidaritet med dem som mistet livet i terrorangrepene.

– Terror som et fenomen skaper både frykt og splittelse blant folk, og det setter folk opp mot hverandre. Vi ville skape en motvekt mot dette, sier Mori Diakite.

Sammen med kameratene Thomas Haile, Zeeshan Shah og Montadhar Saleem satte han lørdag morgen i gang arbeidet med å planlegge fakkeltoget i sentrum. Ingen av de fire har tidligere erfaring med slike arrangementer.

– Vi er bare en gruppe unge muslimer som bestemte oss at vi måtte gjøre noe. Vi la vekk frykten og nervøsiteten og tenkte: La oss kjøre på. Dette er en god sak, noen må gjøre noe. Denne gangen var det oss, sier Diakite.

Fakkeltog 18.11

Kameratgjengen bestemte lørdag morgen å arrangere fakkeltoget. – Det er alltid store utfordring å få til noe som dette, spesielt når vi ikke har noen erfaring, sier Mori Diakite.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Tar avstand fra terrorhandlingene

129 mennesker mistet under terrorangrepene i Paris fredag. Bare to dager før døde 43 mennesker da to selvmordsbombere sprengte seg selv i folksomme områder i Beirut i Libanon. Terrororganisasjonen IS har påtatt seg ansvaret for begge angrepene.

– Vi kan ikke la terrorgrupper som IS få ta vår identitet, sier Thomas Haile.

– Det ikke er vi som har begått disse handlingene, men vi tar avstand fra dem, uavhengig av om vi er muslimer, kristne, jøder eller hva vi enn måtte være, sier Haile.

I sin appell foran Stortinget snakket Mori Diakite om hvordan også Norge er rammet av terroren. Norske Bilal Hammoud var blant de drepte under terrorangrepet i Beirut.

En planet, en menneskehet

Line Røst

Line Røst.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Line Røst var en av dem som tok turen ned til sentrum å vise sin støtte.

– Jeg hadde lyst til å markere sammen alle andre at jeg er imot terror. Det er viktig å vise medmenneskelighet og samhold etter at slike ting skjer, sier Røst, som har med seg en plakat med påskriften «1 planet, 1 menneskehet».

Zeinab Al Sabeegh er enig i budskapet til arrangørene.

– Terroristene ønsker å splitte og spre frykt. De prøver å ødelegge for samfunn som bygger på forståelse og respekt av hverandre, sier hun.

Zeinab Al Sabeehg

Zeinab Al Sabeehg.

Foto: Sahand Ammari / NRK