Turister på bysykkel stengte tunnel

Et polsk turistpar på sykkel spurte om veien til Gardermoen og ble sendt ned i en nesten to kilometer lang motorveitunnel. – Veldig farlig, sier politiet.

Festningstunnelen

IKKE NOE FOR SYKKEL: Festningstunnelen går under hele Oslo sentrum. I formiddag ble deler av den stengt på grunn av to turister på sykkel. (Arkivfoto)

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Det er såpass farlig for syklister og fotgjengere å bevege seg inne i en tunnel at vi er nøye med å handle raskt. Veitrafikksentralen stenger veibaner og sender ut advarsler, mens politiet twitrer og rykker ut – i dag med to biler, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen.

Laster Twitter-innhold

Derfor blinket teksten «Syklist i tunnelen», fulgt av et trekantskilt med utropstegn, i Festningstunnelen i formiddag. To felt i det som er en hovednerve i trafikken gjennom Oslo ble sperret av, slik at bare et felt var åpent.

– Det er en høyhastighetsvei, og bilene har liten plass å komme seg unna på. Det er uoversiktelig, og rundt svingen ser du ikke annet enn en betongvegg. Det er veldig farlig for annet enn biler inne i en tunnel, understreker Gulbrandsen.

På vei til Gardermoen

Det var et par i begynnelsen av 20-årene på bysykler som ble oppdaget på Statens Vegvesens kamerabilder inne fra tunnelen, like ved det de kaller "Danskeløpet" ved avkjøringen opp til Vippetangen.

Da politiet fant dem hadde de splittet lag, og mens ene sto igjen i en havarilomme med syklene, hadde den andre begynt å gå i et forsøk på å komme seg ut av tunnelsystemet.

Begge to ble kjørt til Oslo S, der de forklarte politiet at de hadde spurt om korteste vei til Gardermoen, og dermed var blitt forklart veien ned i tunnelen.

– De var veldig fortvilet og ulykkelige, og veldig glade for å få hjelp til å komme seg ut, sier Tor Gulbrandsen.

Turister og fulle folk

– Det skjer jevnt og trutt, særlig på sommerstid, at folk går og sykler i tunneler, sier trafikkoperatør Tommy Lunaas på Veitrafikksentralen.

Som regel er det snakk om turister, eller folk som er beruset.

Og selv om Festningstunnelen er en svært trafikkert vei, sperres den alltid av når personer blir oppdaget der.

– Sikkerheten går først, sier Lunaas.

– Fulgte Google Maps

Det er altså ikke første gang folk forviller seg inn i Festningstunnelen:

  • En lørdag morgen i august meldte politiet i Oslo at de måtte vekke en mann som hadde lagt seg til å sove på veiskulderen i Festningstunnelen. Politiet fikk meldinger om mannen fra både forbipasserende og veitrafikksentralen som hadde sett mannen på sine kameraer.
  • I oktober måtte Festningstunnelen stenges for å få hentet ut to syklister. Syklistene byttet kjøreretning og tunnelløp flere ganger. De forklarte at skulle til Vigelandsparken, og blindt hadde fulgt Google Maps.

LES OGSÅ: Vil bøtelegge ulovlig sykling i tunnel

LES OGSÅ: Sykkelturistene vet ikke hvor de skal kjøre