Krøll for turistbussene i sentrum

Visit Oslo etterlyser flere parkeringsplasser for turistbusser i Oslo sentrum. Manglende plasser gjør at mange av bussene må parkere ulovlig.

Busser foran Rådhuset

TRANGT: Ni turistbusser var parkert rundt Rådhuset da NRK tok turen.

Foto: Martin Holvik / NRK

Du har sikkert sett de før, gatelangs i Oslo sentrum. Store, tunge og i alle slags farger. Proppfull av turister fra hele verden. De står gjerne parkert ved Rådhusplassen eller ved Operaen, men mange ganger ender de opp med å parkere ulovlig.

– En ting er antall plasser, en annen ting er hvor de ligger, sier Synne Myhre, avdelingssjef i Visit Oslo. Hun mener det er for få plasser i sentrum for alle turisbussene.

Bymiljøetaten har forsøkt å frigjøre 56 nye parkeringsplasser, men kun fått på plass 26 midlertidige denne sommeren. Disse ligger hovedsakelig på to plasser: Havnelageret inn mot Skippergata (16 stykker) og Revierkaia (10 stykker). Visit Oslo mener dette ikke er nok og er bekymret for at turoperatørene vil legge turene utenom Oslo.

– I fjor hadde vi en syv prosent økning på turister på overnattingstur i Oslo og det er en stor økning sammenlignet med resten av landet, sier Myhre.

Kommer til å bli mer utfordrende

I et dokument utarbeidet av Plan- og bygningsetaten har man tegnet opp et enkelt regnestykke om turistbussene forlater Oslo. Hvis minimum 4000 busser ikke finner parkeringsplass og man regner med at de hver har 35 passasjerer, innebærer det 140 000 turister. Hvis hver enkelt bruker så lite som 100 kroner, vil det utgjøre en tapt omsetning for næringslivet i Oslo på 14 millioner kroner.

– Parkering rundt Rådhuset er en stor utfordring. Rundt Operaen er det også store utfordringer. I nærheten av disse to attraksjonene får vi Munch-museet og Nasjonalmuseet, så trykket kommer til å bli enda større, sier en bekymret Myhre.

På grunn av ferieavvikling har bymiljøetaten ikke hatt mulighet til å kommentere saken.