NRK Meny
Normal

Trusselsiktet 27-åring beklager

Mannen som utløste den gigantiske politiaksjonen i Oslo natt til onsdag beklager overfor alle berørte.

trusselsiktet 27-åring

Her står den trusselsiktede 27-åringen på NDL-demonstrasjonen i Gamlebyen 15. desember.

Foto: Ola Haram/NRK

Forsvarer Tor Kjærvik

Forsvarer Tor Kjærvik snakket med 27-åringen torsdag morgen. Han er ikke varslet om nye avhør etter at politiet avhørte klienten onsdag kveld.

Foto: Ketil Jordan / NRK

– Når han er blitt fortalt hva dette har medført, så synes han det er helt surrealistisk det som har skjedd, og han beklager på sterkeste det denne samtalen har medført, sier mannens forsvarer Tor Kjærvik.

27-åringen ble avhørt av politiet onsdag kveld.

– Han mener det hele er fyllerør. Han ble pågrepet sovende, og hadde overhodet ikke kjennskap til oppstyret etter samtalen han skal ha hatt på bussen, svarer Kjærvik.

– Erkjenner han at han har nevnt Stortinget?

– Så detaljert har vi ikke vært inne på det. Han har avgitt en forklaring. Detaljene kjenner jeg ikke og kan heller ikke kommentere, sier Kjærvik.

Alt om trusselen mot Stortinget

Vet ikke hvem han snakket med

Mannen satt på bussen fra Hønefoss til Sandvika da uttalelsene skal ha funnet sted. Det var en medpassasjer som meldte fra til politiet i Asker og Bærum klokken 22.59 tirsdag kveld, og dette utløste en storstilt politijakt og sperringer rundt Stortinget,

– Han meldte om at en annen passasjer på bussen fra Hønefoss til Sandvika skal ha kommet med trusler. Han skal blant annet ha sagt at han skulle sprenge Stortinget, opplyste operasjonsleder Marlow Grandalen ved Asker og Bærum politidistrikt til NRK natt til onsdag.

– Hvem var det han snakket med?

– Det kan han heller ikke erindre, svarer forsvarer Kjærvik.

– Så han vet ikke hvem han snakket med?

– Nei, det er i hvert fall hans forklaring på det. Han har vært så påvirket at han ikke kan erindre disse tingene, men har er kjent med opplysningene til politiet om at det skal ha vært en samtale.

– Men det var en telefonsamtale?

– Ja, la oss håpe det, for da kan den spores, slik at den som han har snakket med kan avhøres, svarer Kjærvik.

Har følt seg truet

Politiet gikk tidlig ut med at mannen hadde på seg en skuddsikker vest.

– Hvorfor hadde han på seg skuddsikker vest?

– Det har med personlige forhold å gjøre. Jeg kan ikke gå nærmere inn på det, men han har over tid følt seg truet av noen personer.

Forsvareren sier opplysningene om dette er gitt til politiet.

Mannen er ikke hjemmehørende i Oslo, men kommer opprinnelig fra Buskerud. Politiet har kjennskap til ham fra tidligere episoder.

– Han har fremsatt trusler tidligere, og han har operert i liknende modus tidligere, sa stabssjef Johan Fredriksen onsdag.

NRK har gått gjennom flere dommer mot mannen. I 2006 ble han dømt til fire måneder ubetinget fengsel for flere innbrudd og narkotikasaker.

På sin Facebook-profil ytrer mannen sympati med Norwegian Defense Leagues (NDL) europeiske søsterorganisasjoner. I tillegg står han oppført som medlem i organisasjonens Oslo-avdeling.

Tror på løslatelse

– Hvordan ser du på muligheten for at han kan bli løslatt?

– Jeg ser i utgangspunktet ikke noe grunnlag for at denne personen skal varetektsfengsles. For selv om det skulle være grunnlag for å mistenke ham for dette, så kreves det gjentagelsesfare eller bevisforspillelsesfare. Og jeg kan ikke se at noen av disse vilkårene er til stede, sier Kjærvik.

PST, som nå leder etterforskningen, vil foreløpig ikke kommentere saken.

Bevæpnet politi ved Stortinget

Et stort område rundt Stortinget ble sperret fra rundt 23.30 natt til onsdag. De ytterste sperringene ble fjernet rundt klokken 09 onsdag morgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix