Hopp til innhold

Trosser regjeringen – får flyktning-refs av Sanner

Byrådet i Oslo nekter å følge regjeringens ordre om ikke å bosette nye flyktninger i områder med mange innvandrere.

Høring om ungdomskriminalitet i Oslo.

TROSSER REGJERINGEN: Byrådet i Oslo, her ved byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ansvarlig byråd for integrering, Tone Tellevik Dahl (Ap), vil fortsette å bosette flyktninger over hele byen, i strid med regjeringens beslutning.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd med ansvar for integrering, vil ha seg frabedt at regjeringen skal fortelle henne hvor Oslo skal bosette sine flyktninger.

– Det virker som de mener at noen på et statlig kontor innenfor Ring 3 skal beslutte hvor den enkelte flyktning skal bosette seg i ulike norske kommuner. Det syns jeg er en uting, sier eldre-, helse- og arbeidsbyråden.

– Oppsiktsvekkende

Hun får svar på tiltale fra den øverste ansvarlige for integreringen i landet.

– Det er både oppsiktsvekkende og uheldig at byrådet i Oslo velger å trosse regjeringens beslutning om at det ikke skal bosettes flyktninger i områder som har en høy andel fra før, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Jan Tore Sanner på talerstol

REFSER OSLO: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen ønsker en sammenheng mellom bosettingspolitikken og integreringspolitikken.

– Vi må unngå segregering, vi må sørge for at innvandrerne får kompetanse og kommer raskt ut i arbeid, og ikke minst at de integreres i sitt lokalmiljø, sier Sanner.

Ifølge regjeringen skjer dette best i områder der det er få innvandrere fra før. Det vet Oslo bedre, mener byrådet.

30 prosent

Ifølge Kunnskapsdepartementet gjelder det nye bosettingskriteriet områder der innvandrerandelen (innvandrere og norskfødte med to innvandrerforeldre) er om lag 30 prosent eller mer.

I et møte mellom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Oslo kommune i november ga IMDi uttrykk for at det ville gjelde de fire Groruddals-bydelene, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand.

Også bydel Grünerløkka har for øvrig mer enn 30 prosent minoritetsandel.

Andel personer med innvandrerbakgrunn 1.1.2018

Bydel

Prosentandel med innvandrerbakgrunn

Gamle Oslo

39

Grünerløkka

35

Sagene

24

St.Hanshaugen

29

Frogner

28

Ullern

19

Vestre Aker

17

Nordre Aker

18

Bjerke

44

Grorud

50

Stovner

57

Alna

54

Østensjø

26

Nordstrand

17

Søndre Nordstrand

55

Oslo i alt

33

Ekspander/minimer faktaboks

61 av 250

Da IMDi i desember ba Oslo ta imot 250 flyktninger i 2019, lå det imidlertid ingen føringer på bydel i den formelle anmodningen.

Derfor valgte byrådet å lukke øynene for det regjeringen har sagt og bosette 61 flyktninger i de seks mest innvandrertette bydelene.

Det er en mindre andel enn tidligere og i tråd med Oslo kommunes egen beslutning om å plassere flere av flyktningene i områder med et stort flertall etnisk norske.

Byrådet legger seg dermed tettere opp til regjeringens nye kriterier enn det som var politikken da Høyre satt i byråd. Da ble flyktningene fordelt kun etter innbyggertall.

Veitvet og Slettaløkka

IKKE FLERE FLYKTNINGER: Regjeringen vil ikke ha flere flyktninger til blant annet Groruddalen. Her fra Veitvet og Slettaløkka.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er likevel uaktuelt for Oslo å gjøre som regjeringen vil og ikke bosette noen flyktninger i for eksempel Groruddalen.

Flyktninger i hele byen

– Vi mener fortsatt at alle bydeler skal ta imot flyktninger for å sikre at vi har vedvarende god kompetanse i hele byen til både å motta flyktninger, bosette dem, sørge for at de kommer seg inn i utdanning og arbeid, og at de blir inkludert i nærmiljøet, sier Tone Tellevik Dahl.

Bosetting av flyktninger i Oslo i 2019

Bydel

Antall flyktninger

Gamle Oslo

14

Grünerløkka

15

Sagene

20

St.Hanshaugen inkl. Sentrum

18

Frogner

27

Ullern

15

Vestre Aker

23

Nordre Aker

24

Bjerke

8

Grorud

7

Stovner

9

Alna

13

Østensjø

23

Nordstrand

24

Søndre Nordstrand

10

Sum

250

Ekspander/minimer faktaboks

Kunnskaps- og integreringsminister vil likevel ha en forklaring fra byrådet i Oslo på hvorfor de velger å trosse regjeringens beslutning. Han understreker at Oslo har gjort en formidabel innsats med bosetting og integrering i en årrekke.

– Skummel holdning

I brevet der byrådet kritiserer regjeringen for å svekke det kommunale selvstyret på flyktningområdet, stiller Tellevik Dahl seg undrende til regjeringens syn på innvandrere generelt.

– Etterkommere blir tatt med som en del av den befolkningen som potensielt kan skape problemer for vårt samfunn dersom de blir for mange i noen områder i byen, skriver hun.

– Jeg syns at regjeringens fortolkning av områder med mange innvandrere er ganske skummel, sier Tone Tellevik Dahl til NRK.

– Lavmål

– Det mener jeg er et lavmål fra byråden, mener regjeringens fremste våpendrager i Oslo bystyre, Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

Han mener innvandrere er en stor ressurs for Oslo, og mange av dem har høyere utdannelse og bedre tilknytning til arbeidslivet enn mange i majoritetsbefolkningen.

Likevel påpeker Lae Solberg at de som har bodd i landet kun kort tid har lavere tilknytning til arbeidslivet og dårligere levekår enn gjennomsnittet. Da er det dårlig integreringspolitikk å bosette flyktninger i områder som allerede har utfordringer.