Hopp til innhold

Tidligere Kripos-etterforsker tror siktet er sjekket ut av Sigrid-saken

Tidligere Kripos-etterforsker John Christian Grøttum tror politiet hadde varetektsfengslet den siktede dersom han hadde hatt noe å gjøre med Sigrid-forsvinningen.

Sigrid før hun forsvant

Overvåkningsbildene viser Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) idet hun går av Tveita-bussen klokken 19.45 lørdag 4. august.

Foto: Politiet

En mann i slutten av 20-årene er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken.

Mannen, som tidligere er dømt for overfallsvoldtekt og blotting, skal ha vært i besittelse av narkotika da politiet foretok husransakelse hos ham.

– Det store spørsmålet er hva som er motivet for en falsk forklaring. Det kan være han vil dekke over for noen han kjenner, han kan være i psykisk ubalanse eller rett og slett like omtale, sier John Christian Grøttum.

Han jobbet i ti år i mordkommisjonen til Kripos. Nå er han formann i Norsk Forening for Etterforskning og Sikkerhet.

– Kan vedkommende bare ha glemt noe?

– At vitner gir mer eller mindre ubevisst feilaktige opplysninger
opplever politiet stadig vekk. Når politiet har siktet vedkommende, så betyr det at de er ganske sikre på at dette er bevisst. Det skiller seg helt klart ut, svarer Grøttum.

Tror ikke det er gjerningsmannen

Politiet skriver i torsdagens pressemelding at siktede ikke vil bli fremstilt for varetektsfengsling for falsk forklaring.

– Hadde politiet hatt et snev av mistanke, ville han med den bakgrunnen han har, blitt varetektsfengslet. Jeg anser han som sjekket ut av saken, uttaler Grøttum.

– Kan det være at politiet vil følge med på hva personen foretar seg i håp om det setter dem på sporet?

– Det er en tanke. Men det er ikke veldig vanlig. Jeg er redd for at dette var et spor de bare måtte sjekke.

– Så du tror ikke dette er gjerningsmannen?

– Det virker ikke sånn, svarer Grøttum.

Flere etterforskere VG har snakket med tror også at den siktede kan være uskyldig i Sigrid-saken.

– Jeg forstår hvordan norsk politi tenker, han er jo en veldig god moduskandidat. Samtidig skal vi huske at han kan være helt uskyldig. Den falske forklaringen kan bare være et resultat av at han ønsket å gjøre seg interessant, sier Leif GW Persson, professor i kriminologi ved den svenske Rikspolisstyrelsen, til VG.

Uenig

Sturla Osen, Kjersti Opdahl og Sidsel Isachsen.

Sturla Osen jobbet i Kripos i 34 år.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Sturla Osen har 34 års erfaring fra Kripos og har jobbet sammen med John Christian Grøttum i mange år. Osen er ikke enig i at mannen som er siktet for falsk forklaring trolig er sjekket ut av saken.

– At politiet ikke prøver å varetektsfengsle mannen, kan være rent taktisk, eller at de ikke har nok til å varetektsfengsle mannen. Det kan også være politiet synes det er mest hensiktsmessig å ha han gående ute, kommenterer Osen.

Han er imponert over hvordan politiet har jobbet for å kartlegge alle bevegelsene i området, og hvordan den siktede ble tatt i å ha forklart seg falskt.

– Jeg regner med at politiet har opprettet et eget prosjekt på denne mannen, sier Osen.

Den siktedes forsvarer Kim Gerdts sier til VG at siktelsen om falsk forklaring kun er benyttet slik at politiet kan gjennomføre tvangsmidler – som for eksempel ransakelse av mannens hus og bil.

Gerdts ønsker ikke å snakke om saken med NRK.no torsdag ettermiddag.

Rundspørring i Låveveien

Politiet gjennomførte torsdag 23. august en rundspørring i området der Sigrid forsvant. Her er mannskapet fra politiet samlet i krysset Låveveien/Dalbakkveien.

Foto: Svein Olsson, NRK

Sendte sms om Sigrid-saken

NRK kjenner til at siktede sendte en sms til sin ekskjæreste søndag 5. august. NRK har vært i kontakt med ekskjæresten, men hun henviser til et intervju hun har gjort med Nettavisen, og ønsker ikke snakke mer med journalister torsdag kveld.

– Dagen etter at Sigrid forsvant, så sendte han meg sms og skrev «sykt det som har skjedd i natt». Han fortalte at det hadde skjedd rett utenfor blokka hans, og at han hadde sett en bil og hørt skrik, sier kvinnen til Nettavisen.

Hun tror ikke ekskjæresten har noe med forsvinningen å gjøre.

– Jeg tror ikke han har løyet for politiet og jeg tror ikke han har bortført Sigrid, sier den 24 år gamle kvinnen til Nettavisen.

Hevder å ha alibi

Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde bekreftet i en pressemelding torsdag morgen at en person er siktet for å ha avgitt falsk forklaring i Sigrid-saken.

Foto: NRK

Ekskjæresten forteller også at mannen skal ha vært sammen med sin nåværende kjæreste på den aktuelle tiden og at han dermed har alibi.

Ifølge VG skal mannen ha fått alibi av kjæresten sin for tidsrommet da 16-åringen forsvant 5. august.

Bortsett fra et svært kort tidsvindu, skal de to ha oppholdt seg sammen hele kvelden, har mannen forklart, skriver VG.

Siktelsen ga politiet mulighet til ransakelse og undersøkelser av elektroniske spor. Hvor siktede har oppholdt seg, kan dermed sjekkes blant annet mot bruk av mobiltelefon.

– Det første politiet vil sjekke er alle elektroniske spor, deriblant mobiltelefon og sosiale medier, familie, kjæreste,venner og dagbøker, mener Grøttum.

Nyheten om siktelsen kom først frem på TV2 onsdag kveld.

Politiet har lagt lokk på saken etter at de bekreftet siktelsen i en pressemelding torsdag morgen.

– Vi kan bekrefte at et vitne i Sigrid-saken er siktet for falsk forklaring. Vitnet har vært i avhør, opplyste politiinspektør Hanne Kristin Rohde i pressemeldingen.

Verken Rohde eller andre i politiet har villet si noe mer etter det.