NRK Meny
Normal

Tror på økt studentvalgdeltagelse

Man må tilbake til 70-tallet for å finne like politisk engasjerte studenter i Oslo som nå. Det mener leder for kulturutvalget i studentersamfunnet Ole Martin Huser-Olsen.

Politisk engasjerte studenter på Chateau Neuf

700 unge samlet for å høre på Oslos ordførerkandidater diskutere politikk på Chateau Neuf i Oslo.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund/NRK

Ingunn Ruud

Ingunn Ruud.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund/NRK

I går var 700 unge samlet for å høre på Oslos ordførerkandidater diskutere politikk på Chateau Neuf i Oslo.

– Jeg vet veldig lite om lokalpolitikken her, så jeg synes det er vanskelig å vite hvem skal stemme på. Derfor vil jeg høre hva kandidatene har å si, sier student Ingunn Ruud.

Politisk renessanse

Ifølge leder for studentersamfunnets kulturutvalg Ole Martin Huser-Olsen må man langt tilbake i tid for å finne lignende politisk interesse blant hovedstadens studenter.


– Jeg føler dette er en slags renessanse av studentengasjementet. Det har vært en tørkeperiode etter 70-tallet, som var forrige store periode. På 90-tallet lå engasjementet ganske nede, men våknet på 2000-tallet og har nådd en topp nå. Det håper jeg vil fortsette.

Tror på høyere valgdeltagelse blant studenter

Interessen blant de unge studentene viser seg ved at de stadig avbryter debatten med begeistret klapping når de hører noe de liker. Huser-Olsen tror det økte engasjementet vil resultere i høyere valgdeltakelse blant de unge enn på lenge. Det tror også SVs ordførerkandidat Marianne Borgen.

– Jeg håper virkelig det. Jeg tror også terrorhandlingene har økt ungdommenes engasjement for å følge med i politiske prosesser og se betydningen av å velge gode ledere for både nasjonene og kommunen.

Ingunn Ruud syntes det var en spennende debatt, men er fortsatt usikker på hvem som får hennes stemme i år.

– Det er vanskelig, man blir gjerne enig med alle for alle snakker godt for seg. Jeg må nok lese mer på partiprogrammene.

Debatt mellom ordførerkandidater

Ordførerkandidatene i Oslo møttes til debatt på chateau Neuf tirsdag kveld.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund/NRK