Kaotiske tilstander i operaområdet

25.000 mennesker er samlet ved operaen. Det er kaos i området før den varslede minikonserten med pop-fenomenet Justin Bieber.

operataket

Ventende fans ved 15-tiden i ettermiddag.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Politiet forsøker å holde kontroll på en stadig økende folkemasse. 25.000 mennesker er samlet i opera-området. Det rapporteres om unge jenter som løper mellom biler og trikker i Oslo sentrum. Politiet roper beskjeder i megafon om at Bieber-tilhengerne ikke må skape trengsel.

Stor trengsel

5.000 mennesker er innenfor sperringene, men utenfor venter 20.000, opplyser politiet. Vanligvis har Den Norske Opera en maksgrense på 8.000 tilskuere ved operaens utearrangementer.

Politiet kritisk til planleggingen

Kåre Stølen er stasjonssjef ved Grønland politistasjon og er ansvarlig for sikkerheten i området. Han er kritisk til hvordan plateselskapet Universal har forberedt seg til kveldens konsert.

Kåre Stølen

Kåre Stølen, stasjonssjef Grønland politistasjon.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Konserten burde vært holdt et annet sted enn Operataket, som har klare plassbegrensninger. Å ha slike hemmelige konserter er ingen god ide når det vekker så stor interesse, så her kunne ting ha vært gjort annerledes i forkant, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

Stølen sier at dette er et ungt publikum som gjør alt for å få se idolet sitt.

– Det er en stor dag for dem. Alle generasjoner har sine helter. Nå er det mange håpefulle som blir skuffet fordi de 20.000 som står utenfor bare får storskjerm, sier Stølen.

Trikken: – Komplett kaos

Det er store forsinkelser i kollektivtrafikken rundt Jernbanetorget/Operaen. Dette fører også til store trafikkproblemer på alle linjer som kjører inn, ut og gjennom Oslo sentrum, opplyser Ruter.

Cato Asperud

Cato Asperud, kommunikasjonsdirektør i oslotrikken.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Trikken kan melde om det komplette kaos. Trikken går, men det går tregt. Ungdommer flytter seg rundt i byen etter rykter. Trikken går foreløpig over Jernbanetorget. Vi har mulighet til å avlaste over Stortorget, men der er det også kaotisk. Det er ekstremt mye biler også i sentrum fordi endel veier i Bjørvika er stengt, sier Cato Asperud, kommunikasjonsdirektør i Oslo-trikken.

Mobiltrafikk-trøbbel

Klokka 16.30 gikk det i området Sjursøya, Oslo S, operaen og Havnelageret 10 ganger mer trafikk på mobilnettet enn en vanlig ettermiddag slik de har vært de siste 14 dagene.

Telenor Mobil opererer med at det er 25.000 mennesker ekstra i området på grunn av konserten.

– Ikke mulig å avvikle med trafikk

Bjørn Amundsen, Telenor mobil

Bjørn Amundsen, Telenor mobil.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– En så plutselig ansamling av så mange mennesker som skal oppdatere facebook, streame, tekste, foreldre som vil ringe inn til ungene sine gjør at alle basestasjonene går stapp fulle. Det er ikke mulig å avvikle mer trafikk, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Mobil.

Han forklarer at hvis Telenor hadde visst dette to måneder på forhånd kunne de vurdert å bygge ut trådløse nett som kunne avlastet trafikken på mobilnettet.

Sammenlikner trafikken med rosetoget

Telenor opplevde liknende kapasitetsproblemer da rosetoget etter 22. juli gikk. Det samme skjedde da Barn-av-Regnbuen-markeringen var.

– På den siste Lillebjørn-markeringen fungerte tale og sms. Denne målgruppen i dag er stor på telefoni og bruker telefonen på fler måter, sier Amundsen.

Jente ble hjulpet av brannvesenet

En jente satte i 16-tiden fast foten i trappa på gangbrua fra Oslo S til operaen. Politi og brannvesen rykket ut, og jenta måtte skjæres løs fra gelenderet.

– Vi hjalp jenta til å få løs et bein hun hadde satt fast i gelenderet, sier vaktkommandør Erik Grydeland i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Han legger til at de bistår politiet i arbeidet med sikkerheten rundt konserten.

Vi er der nede med seks mann nå. To personer på en båt og fire dykkere i beredskap, sier Grydeland.

Bieber ber fansen høre på politiet

«NORWAY - please listen to the police. I dont want anyone getting hurt. I want everything to go to plan but your safety must come first...» skriver han på Twitter.

«...for the show to happen u must all listen to the police. we are all concerned for your safety and i want what is best for u. please listen»

Brannvesenet redder jente

Brannvesenet redder jente som satte fast kneet sitt.

Foto: Erik Engen / NRK
Jente sitter fast

Brannvesenet fikk brutt fra hverandre gjerdestolpene for å få fri jenta som hadde satt fast foten.

Foto: Erik Engen / NRK