Hopp til innhold

Vil ha overdoseteam i Oslo

Tone Tellevik Dahl vil gjerne få tilbake overdoseteam i Oslo. Nå reiser helsekomiteen til Trondheim for å lære mer om skryteprosjektet der.

åpent narkotika

Over halvparten av norges rusmisbrukerer bor i Oslo, derfor er det viktig med flere tiltak mener Tone Tellevik Dahl.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nå skal Leder for helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet, se på muligheten for å gjenopprette et eget overdoseteam i Oslo.

Tellevik Dahl (Ap)

Tellevik Dahl (Ap).

Foto: Oslo Arbeiderparti / AP

– Vi hadde et overdoseteam i Oslo for mange år siden, men har ikke hatt det på en god stund, forteller Tellevik Dahl til NRK.

Overdoseteamet i Trondheim får så mye skryt at de nå skal dra dit for å se hvordan de arbeider.

– De får så mye skryt at vi skal opp for å se om vi har noe å lære, forteller hun.

– Må hindre flere dødsfall

Målsetningen er å hindre at overdosetallene øker.

– Oslo er veldig godt organisert i forhold til denne problemstillingen, men spørsmålet er om vi har bra nok tilbud for de som dør av overdoser, forteller hun.

Hun mener de stadig må prøve å bli bedre.

– Hvis turen gir gode innspill om hvordan vi skal gjøre det bedre her så synes jeg vi burde ta dette videre, sier Tellevik Dahl.

For hun mener det finnes mange måter å gjøre gode ting på, og at et overdoseteam ikke nødvendigvis er det samme som tilbudene som finnes i Oslo.

– Har en lang vei å gå

Hovedforskjellen fra andre byer er at samtlige 7 ansatte er spesialsykepleiere på et overdoseteam og alle jobber oppsøkende i felt

– Jeg synes vi fortsatt har en lang vei og gå, Oslo har halvparten av norges sprøytenarkomane, og det er utrolig viktig å forhindre flere overdoser, forteller Tellevik Dahl.

Anniken Hauglie

Anniken Hauglie (H).

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Hun håper de får mange gode innspill i Trondheim. Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener likevel at mange av tilbudene i Oslo er gode.

– Jeg ser ikke bort ifra at vi kan ha en del å lære i Oslo, derfor reiser jeg til Trondheim med et åpent sinn, forteller sosialbyråden.

Likevel er det for tidlig å si om det er alternativ med overdoseteam

– Vi har et litt mer omfattende tilbud enn det de har, så jeg er mest interessert i å se hvordan de jobber når de har åpent.

– Har allerede blitt bedre

Hauglie benekter likevel ikke at Oslo har sine mangler.

– Behandlingsplasser og overdoser er et stort problem i Oslo, men vi har startet flere tiltak de siste årene for å bedre dette, sier Hauglie.

Hun presiserer at det stadig blir færre overdose-tilfeller i hovedstaden.

– På den tiden når vi hadde overdoseteam var det nesten ingen tilbud til disse gruppene, nå er bildet et helt annet, forteller Hauglie.