NRK Meny
Normal

Baskettrener fikk åtte års fengsel for voldtekter

En basketballtrener (36) er i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års fengsel for fem voldtekter og et voldtektsforsøk, melder Aftenposten.

Borgarting lagmannsrett

Treneren er i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års fengsel.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / Scanpix

Dommen er betydelig mildere enn den Oslo tingrett avsa mot mannen. Tingretten dømte ham til 15 års fengsel for flere voldtekter mot til sammen tolv kvinner.

I lagmannsretten svarte juryen imidlertid «nei» på rundt halvparten av spørsmålene om skyld.

Dommen fredag er tre år mildere enn aktors straffepåstand før saken ble tatt opp til doms i forrige uke.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Min klient er glad for at straffen ble lavere. Dommen fra lagmannsretten fremstårsom mer riktig enn dommen fra tingretten. Selv om skyldspørsmålet er endelig avgjort erkjenner ikke min klient å ha hatt sex med noen av damene mot deres vilje, sier forsvarer Johnny Veum til NRK.

– Det er ikke grunn til å tro at vi kommer til å anke, men det er noe vi kommer til å vurdere i løpet av de to kommende ukene, avslutter Veum.

Ofrene i saken har vært fra 16 til 38 år. Overgrepene skal ha skjedd over en periode på åtte år. Minst tre av jentene skal ha spilt for topplaget han trente på Østlandet.

Under sin prosedyre onsdag i forrige uke la aktor, statsadvokat Carl Graff Hartmann, vekt på at voldtekt er et betydelig samfunnsproblem.

– Det er skjerpende at overgrepene skjedde ved utnyttelse av tillitsforhold, sa aktor Hartmann og la ned påstand om 11 års fengsel.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld og hevdet den seksuelle omgangen med kvinnene var frivillig. Retten har kommet til det motsatte i halvparten av tilfellene, og at han misbrukte sin stilling som basketballtrener for å få seksuell omgang.

Politiadvokat i saken Leif Morten Eide er på ferie og har ikke mulighet for å kommentere dommen.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann og bistandsadvokat Trine Rjukan har ikke svart på NRKs henvendelser.