NRK Meny
Normal

Trekker seg ikke

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen trekker seg ikke, men innrømmer at han skulle ha oppgitt en konto med 1,5 millioner kroner som han arvet fra sin første kone.

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Olav Juven / NRK

Det var en sterkt preget ordfører som møtte i forretningsutvalget.

Osloordfører Per Ditlev-Simonsens redegjørelse for påstått skattefusk er nå over.

Nett TV: Per Ditlev-Simonsens forklaring

Debattér: Hva synes du?

Beklager skatteunndragelse

Flere ganger i løpet av møtet beklaget Ditlev-Simonsen på det sterkeste det valget han tok på begynnelsen av 90-tallet, da han unndro 1,5 millioner fra skatt.

Men han har ingen planer om å trekke seg som ordfører.

- La meg aller først beklage den belastning saken har medført for ordførervervet og Høyre. Det er svært tungt for meg om saken skader Høyres valgkamp, sa Ditlev-Simonsen.

Konto opprettet av kona

- Det jeg skal redgjøre for ligger langt tilbake i tiden. Tidlig på 1980-tallet opprettet min kone en konto i Sveits med arv fra hennes far. Vi hadde særeie, og jeg disponerte ikke disse pengene.

- Etter arveoppgjøret, da min kone døde i 1990, arvet jeg penger som skulle vært innrapportert, forklarte ordføreren.

Han sa han ikke visste hvor pengene opprinnelig kom fra, og at han ikke hadde noen dokumenter som viste hvilke summer det var snakke om.

Arvet 1,5 millioner

- Etter arveoppgjøret ble 1,5 millioner kroner videreført til meg og pengene stod på konto i mitt navn. Disse pengene skulle vært innrapportert, sa ordføreren.

- Dette var en feil som jeg nå beklager så sterkt jeg kan. Pengene ble brukt til å fullføre et anneks på Gålå, og til reising. Kontoen ble avviklet sent 1994 eller tidlig 1995.

Ordføreren lover nå å betale pengene, selv om saken skulle være foreldet. Han håper denne saken ikke vil ødelegge hans ettermæle.

- Jeg håper min innsats de tolv årene jeg har vært ordfører kan veie opp for dette, sa ordføreren.

Truet av svigersønnene

Under sin forklaring gikk Ditlev-Simonsen hardt ut mot sine to tidligere svigersønner som han mente har satt i gang en svertekampanje mot ham.

- Saken kom opp på en spesiell måte. Mine to eks-svigersønner har drevet en kampanje mot min datter. De har bevisst trukket meg inn, og kommet med direkte trusler mot meg, knyttet til pengene i Sveits, fortalte Ditlev-Simonsen på møtet.

Han viste til skilsmisseoppgjørene til datteren Cecilie Ditlev-Simonsen.

Trekker seg ikke

Både Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse ber Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen om å trekke seg fra ordførervervet.

- Jeg forstår problemstillingen, men jeg har ikke trukket den konklusjonen. Jeg tror jeg er fullt i stand til å fungere som ordfører de ukene som er igjen, svarte Ditlev-Simonsen.

Erling Folkvord har varslet at han og RV vil sette makt bak kravet om at ordføreren bør trekke seg, og fremme forslag til første bystyremøte om at bystyret skal be Ditlev-Simonsen om å trekke seg.

- Vil ydmyke ordføreren

Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker å la ordføreren sitte ut perioden.

- Det virker på meg som om de som forsøker å avsette ordføreren ønsker å ydmyke ham, det ønsker ikke vi å være med på, sa Aud Kvalberg (Krf) på møtet.

Dette avviste Rune Gerhardsen (Ap) på det sterkeste.

Utvidet møte

I forretningsutvalget sitter, foruten Ditlev-Simonsen selv, varaordfører Svenn Kristiansen (Frp), Aps gruppeleder Rune Gerhardsen, Høyres Bård Folke Fredriksen og SVs Knut Even Lindsjørn.

Mandag var også gruppelederne for V, KrF og RV med på møtet.

Deltar ikke valgkampen

Per Ditlev-Simonsen stiller ikke til gjenvalg ved høstens kommune- og fylkestingsvalg. På møtet sa han også at han ikke vil delta i valgkampen.

Dermed følger han rådet til Høyres partileder Erna Solberg, som har bedt ham vurdere å trekke seg fra valgkampen og betale tilbake skattebeløpet som er unndratt fra kontoen i Sveits.

Også Høyres fylkesledere fra hele landet har krevd at Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen trekker seg fra valgkampen.