Hopp til innhold

Spark bak til spark-kommunen Hurdal

Ordførerne i de tre aller minste Akershuskommunene kalles inn til fylkesmannen i dag. Kommunene diskuterer ikke sammenslåing med naboene, men det burde de, mener fylkesmannen.

VM i spark

Runar Bålsrud (V) er ordfører i Hurdal og det er hans tredje periode på rad. Denne reportasjen fra Hurdals spark-VM i 2013 ender med at ordførerens spark knekker.

Den ene av kommunene det siktes til er kjent som vertskommune for verdensmesterskapet i sparkstøtting. Nå får Hurdal et spark bak fra fylkesmannen.

Kommunen, med 2600 innbyggere, er milevis unna en robust størrelse. Også nabokommuner som Nannestad og Gjerdrum ligger godt under de 15-20 000 innbyggerne som ekspertutvalget mener en kommune bør ha.

Må forte seg med nabosamtalen

Anne-Marie Vikla

Anne-Marie Vikla, Fylkesmannen.

Foto: Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Det er et halvt år før kommunene skal ha bestemt seg, og Øvre Romerike må komme i gang med nabosamtaler, sier Anne-Marie Vikla, som er prosjektdirektør for kommunereformen hos fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Øvre Romerike ligger etter de andre regionene. De folkevalgte må diskutere framtiden med nabokommunene sine og de må involvere innbyggerne i å drøfte framtidens kommuner, sier Anne-Marie Vikla hos Fylkesmannen.

– Kommunereformen handler jo om framtiden til våre barn og barnebarn: Hvor skal de leve?

Hurdal er på gli

Om de kommer til Oslo på sparkstøtting - neppe. Men mandag samler ihvertfall fylkesmannen de fire ordførerne fra Nannestad, Hurdal, Gjerdrum og Ullensaker rundt samme bord i Oslo.

Hans Thue

Hans Thue (Ap).

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Storebror Ullensaker har hele tiden vært klar for å danne en storkommune rundt Gardermoen. Hurdal er på gli. Men det er uvillighet i kommunene rundt. Nå føles det som om staten presser på for et giftemål.

– Jeg trodde arrangert ekteskap var av moten, men det er kanskje annerledes på fylkesmannens kontor, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Han mener størrelsen på kommunen ikke er avgjørende.

– Det handler om tjenestene til innbyggerne. I Nannestad har vi en god kommune. Vi leverer gode tjenester. Vi har veldig dyktige ansatte, og de jobber nesten hele døgnet for at dette skal gå ihop. Og resultatet blir bra.

Bare Stortinget kan overprøve kommunene

Men fylkesmannen ber uansett om hjelp.

– Kommunekartet på Øvre Romerike bør se annerledes ut. Vi skal gi en anbefaling, men vi trenger utredningene fra de folkevalgte, sier Anne-Marie Vikla.

Sagt på en annen måte: Hvis ikke kommunene finner egnede partnere vil fylkesmannen gjøre det for dem.

Men det er grenser for fylkesmannens makt: Skal kommuner slås sammen mot egen vilje er det bare Stortinget som kan gjøre det.