Trakk seg fra ytringsfrihetsdebatt

Fritt Ords prisvinner Bushra Ishaq trakk seg torsdag fra en ytringsfrihetsdebatt på Litteraturhuset i Oslo etter å ha mottatt trusler.

Bushra Ishaq (leder av muslimsk studentforbund)

Bushra Ishaq trakk seg fra ytringsfrihetsdebatt på grunn av trusler

Foto: NRK

Bushra fikk i mai Fritt Ords ærespris sammen med Venstres Abid Raja.
Hun har i flere år jevnlig deltatt i politiske debatter om kontroversielle temaer som Muhammed-karikaturene, feminisme, snikislamisering og hijab, skriver Dagsavisen.

Mottok trusler

Deltakelsen i norsk offentlighet har forårsaket en strøm av hatmeldinger og drapstrusler og da hun holdt en tale under Bjørnsonfestivalen i Molde, sto unggutter foran scenen og sjikanerte henne.

Nå sier hun til Dagsavisen at nok er nok.

– Som muslimsk samfunnsdebattant er jeg vant til at jeg mottar trusler og sjikane, og jeg vet at ytringsfriheten har sin pris. Nå har jeg kommet til et punkt der jeg må påse at denne prisen ikke blir for dyr.

– Jeg har nå vurdert trusselsituasjonen slik at jeg vil prioritere min egen sikkerhet først. Derfor trakk jeg meg fra debatten, sier Ishaq.

Debatt om ytringsfrihet

Ironisk nok dreide debatten i Litteraturhuset seg om religionskritikk og ytringsfrihet, og sammen med Ishaq skulle Kjell Magne Bondevik, Henrik Syse og Usman Rana delta.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener det er en skam for Norge at noen føler seg truet til å trekke seg fra det offentlige ordskiftet.

Vil fortsette

Ishaq understreker at hun ønsker å fortsette med sitt engasjement og sine offentlige verv, men at hun nå håper at situasjonen roer seg ned.