NRK Meny
Normal

Tradisjonsrik plass i Oslomarka skal selges

Den har forfalt i flere år, men nå kan det bli liv på Lørenseter igjen. Den tradisjonsrike markaplassen er til salgs for nesten 14 millioner kroner. – For den prisen kan du få en flott hytte på Sørlandet, sier markahistoriker.

Lørenseter

Mange markatravere har stoppet her og kjøpt toddy og bolle, men de siste årene har det vært stille på Lørenseter, som ligger i lia bak det velkjente serveringsstedet Ullevålseter i Nordmarka i Oslo.

Det er ikke ofte småbruk er til salgs i Nordmarka. Men denne uken dukket annonsen opp på finn.no: Lørenseter skal selges. Blar du opp 13,69 millioner kroner eller mer, avhengig av budrunden, kan du bli den nye eieren av hovedhus, låve, en nedlagt kiosk og diverse andre bygninger, samt 130 mål skog og utmark.

– Det er jo utrolig nedslitt, utbryter Sverre Grimstad når vi står på tunet. I solskinnet er det idyllisk, men det skarpe lyset avslører også dårlige tak og generelt forfall.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sverre Grimstad ved Lørenseter

Sverre Grimstad foran Lørenseter. Han reagerer på prisen for det forfalne stedet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Grimstad har skrevet en rekke bøker om Nordmarka. Han forteller at Lørenseter-eieren døde i vinter og ikke hadde bodd her på rundt femten år. Grimstad synes imidlertid prisen er høy.

Trenger oppgradering

– Dette er en sjelden anledning, sier eiendomsmegler Ketil Koppang, som har spesialisert seg på salg av småbruk. Han er den første til å innrømme at stedet trenger omfattende rehabilitering.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lørenseter trenger oppussing

Det er mange slitne bygninger på Lørenseter, som denne låven.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Det er råte i en del av våningshuset, sier Koppang, som har fått noen henvendelser fra interesserte. Denne helgen er det visning.

– For noen år siden solgte en kollega et småbruk i Maridalen, da telte vi 120 biler.

Berømt stamgjest

Lørenseter var først seter under Løren gård og har hatt fastboende fra 1700-tallet. Det har vært servering og helgeopphold for turister i over 100 år, skriver Grimstad i boken «Nordmarka. Merker og mysterier».

– Forfatter Sigrid Undset var stamgjest en periode rundt 1915, forteller han.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Det er arvingene som nå selger Lørenseter. Koppang forteller at de ikke ønsker å bli intervjuet, men en av dem bodde her de første 20 årene av sitt liv.

«På den tiden var Lørenseter et yndet turmål for skiløpere. Det myldret av folk på tunet, og det gikk unna med nystekte boller, vafler, solo og toddy. Mange av de ihuga markatraverne hadde gjerne en god historie å komme med», forteller hun via salgsannonsen.

«Lørenseter fortjener nå en eier som klarer å «reise kjerringa». Denne gamle plassen, som ligger i hjertet av Nordmarka, har et potensial for fremtiden. Det ville være en stor glede atter å se lys i alle husene», sier Lørenseter-arvingen.